PORUKE

Čavka: BiH ne smije postati "tamni vilajet"

Neko želi da Bošnjake dovede u potpuno izolaciju, gdje bi zasigurno firme iz Federacije postale potpuno izolovane, rekao je Čavka

Čavka: Potpuna neinformisanost i klasični populizam. Arhiv

A. J.

12.8.2021

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka rekao je da je i Vlada Njemačke zvanično podržala ideju "mini šengena", odnosno "Balkan Opena" i to nakon što su to uradile ambasade SAD u BiH i Kosovu. Mada je ova ideja zvanično i začeta upravo od administracija SAD i Njemačke, bh. vlasti su je odbacile. Vjerovatno se, dodao je on, radi o potpunoj neinformisanosti i klasičnom populizmu, pa je ova ideja ponovo odbačena od vladajuće strukture iz Sarajeva.

- Kada se ova ideja pojavila prije dvije godine, odmah je odbačena, da bi poslije intervencije američke administracije i predsjednika Trampa, koji je podstakao predstavnike Kosova i Srbije da uđu u ovaj proces, Predsjedništvo BiH tražilo da se napravi detaljna analiza samog procesa u roku od mjesec dana. Međutim, navedena analiza nikada nije urađena - kaže Čavka.


Rama postaje jedan od nosilaca „srpskoga sveta“, što je nonsens

Ovih dana inicijativa je, ističe on, ponovo stihijski odbijena, prvenstveno zato što se smatra da je ovo ideja „novog srpskoga sveta“. Ovim činom, kaže Čavka, predsjednik Albanije Edi Rama postaje jedan od nosilaca „srpskoga sveta“, što je nonsens.


- Na online panelu koji je održan u srijedu u organizaciji Centra za strateške i međunarodne studije iz Vašingtona i „Konrad Adenauer“ fondacije bliske vladajućoj njemačkoj partiji CDU i kancelarki Merkel u potpunosti je podržana ideja ekonomske saradnje balkanskih država. Stoga dolazimo do pitanja zašto se ova ideja odbija - rekao je Čavka.


Činjenica je, navodi on, da Srbija i RS imaju specijalne odnose koje su zagarantovane Ustavom BiH. Firme iz RS-a će mnogo lakše sarađivati i samo je stvar tehnike kako će Srbija firme iz RS uključiti u ovo. Hrvatske firme iz Bosne i Hercegovine uvijek mogu računati na svoju „rezervnu“ integraciju, a to je EU.




Prilika da svi građani BiH dobiju šansu za svjetliju budućnost

- Dakle, neko želi da Bošnjake dovede u potpuno izolaciju, gdje bi zasigurno firme iz Federacije postale potpuno izolovane. U svakom slučaju, BiH ne bi smjela da postane crna rupa na Balkanu, a dijelovi Federacije da postanu Zapadna obala i Gaza Evrope, odnosno "tamni vilajet" okružen EU i "malim Šengenom". Posljedice nesaradnje smo vidjeli pri nabavci vakcina koje su koštale hiljade života građana. „Mini šenegen“ je zasigurno šansa budućnosti ove generacije i treba sve uraditi da Sarajevo postane sjedište toga. „Otvoreni Balkan“ nije zamjena ni za Berlinski proces, a još manje za EU, ali je zasigurno prilika da svi građani BiH dobiju šansu za svjetliju budućnost - zaključio je Čavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.