RAZGOVOR ZA AVAZ

Načelnik Jablanice Damir Šabanović o krivičnoj prijavi protiv Dodika: Nadao sam se da će proraditi ljudskost

Da smo helikopter imali jučer, danas ne bili u situaciji da tražimo pomoć, da molimo sa svih strana

Damir Šabanović i Milorad Dodik. Agencije

Almir Kapo
Piše: Almir Kapo

13.8.2021

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović podnio je krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika zbog, kako je naveo, opstruiranja donošenja odluke za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara na području te općine.

Šabanović je u razgovoru za portal „Avaza“ kazao da Oružane snage BiH imaju na raspolaganju dva helikpotera za gašenje požara.

- Imamo dva koja su spremna, posade, sve... Nema dozvole jer gospodin Dodik ne želi da potpiše. Da smo helikopter imali jučer, danas ne bili u situaciji da tražimo pomoć, da molimo sa svih strana. Upravo razmišljamo na koji način možemo dobiti međunarodnu pomoć, jer nismo bili spremni na takav potez. Mislili smo da će prvo pomoć stići odakle jesmo, a to je Bosna i Hercegovina – rekao je Šabanović.

Nepristupačan teren

Kaže da nisu prepušteni sami sebi, ali „da se radi o složenom postupku gašenja požara“.

- To je nepristupačan teren na kojem se nije moglo gasiti prethodna dva dana. Vatra je izašla iz kanjona sa nepristupačnog terena na jednu visoravan koja se zove Plasa, a na kojoj je ogromna količina endemske vrste bora Monike. Pored ovog bora, na Čvrsnici imate još 87 endemskih vrsta. Ne moram vam govoriti šta za to sve znači požar koji može to sve uništiti – kaže Šabanović.

Prema njegovim riječima, ponuđena im je pomoć iz Kantona Sarajevo.

- Jutros je došlo desetak vatrogasaca, ali nisu mogli otići jer je to specifičan teren. Iz Jablanice se morate voziti nekih pedesetak minuta po groznom makadamskom putu, poslije toga hodati minimalno dva sata do najudaljenije tačke – pojašnjava Šabanović.

Požari bijesne danima u Jablanici. Agencije

Naš sagovornik ističe da se u ovakvim situacijama treba odmah reagirati.

- Prije svega, uvijek se radi o ljudskim životima. Mi ne možemo živjeti bez prirode, priroda možda može bez nas, ali mi ne možemo bez priorde. Ja kao čovjek ne mogu da razumijem da neko može samo tako hladno pustiti i biti nezainteresovan da se spašava državna imovina, a od iste te države uredno prima platu. Ima tu hiljadu stvari zašto je naša država disfunkcionalna. Ali, nije normalno da helikopterski servis Republike Srpske može da gasi, a helikopter Oružanih snaga BiH ne može da gasi. To su apsurdi naše države, da sebi neko da za pravo, a predstavlja državu i član je Predjedništva BiH, da može reći da ne želi u nećem učestvovati. Ja sam mislio da će proraditi to nešto ljudsko i da će biti potpisana ta odluka i saglasnost – rekao je Šabanović.


Vatra dohvatila planinara

Posljednje informacije sa terena nisu optimistične.

- Planinari, lovci, GSS, ljubitelji prirode, svi su na terenu. Vatrogasci rade u nižim dijelovima. Jedan planinar, koji je bio u nekoj vrsti izviđanja, njega je čak dohvatila vatra i vraća se. U povratku je vidio vatru na drugom lokalitetu, sa druge strane Neretve. Poslali smo tamo vatrogasce da gase požar u početnoj fazi. Uvijek imate te situacije i ne znate šta će biti za deset minuta. Ono što je najvažnije u ovom trenutku, jeste da nisu ugroženi ljudi i naselja. Prema posljednjim informacijama, vatra je izašla na lokalitet Plase i gori crnogorica u jednom dijelu – zaključio je Šabanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.