REAKCIJA

Stranka za BiH: Ne može entitet poništavati državne zakone

Postavlja se pitanje, zašto RS pokreće proceduru kojom želi poništiti zakon koji je donio visoki predstavnik, ako u isto vrijeme tvrdi da ne prizna ni visokog predstavnika niti zakon

Stranka za BiH. AVAZ

Piše: E. Ma.

21.8.2021

Stranka za Bosnu i Hercegovinu podržava Odluku Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda bh. entiteta RS, kojom se pokreće pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa u cilju sprječavanja poništavanja Zakona Visokog predstavnika o negiranju genocida, saopćeno je danas iz ove stranke.

- Nedopustivo je da niži organi administrativne vlasti poništavaju državne zakone. Također, postavlja se pitanje, zašto manji bh. entitet pokreće proceduru kojom želi poništiti zakon koji je donio Visoki predstavnik, ako u isto vrijeme tvrdi da ne prizna ni visokog predstavnika niti zakon? Sama procedura poništavanja zakona je njegovo priznavanje, pa u istom ustavno pravnom sistemu pokušavaju ga osporiti. Ako ne uspiju, u šta mi apsolutno vjerujemo, samim tim su priznali i Inckov zakon - saopćeno je iz Stranke za BiH.

Kako se navodi, ono što je iznenađujuće jeste da je Klub delegata hrvatskog naroda u Vijeću naroda bio suzdržan čime je praktično pokazao podršku obaranju Inckovog zakona, a samim tim i podršku parlamentarnoj većini koja negira genocid u Srebrenici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.