TESTIRANO 746 UZORAKA

U Kantonu Sarajevo 52 nova slučaja zaraze koronavirusom

Trenutno je na bolničkom liječenju 45 pacijenata, od kojih njih 33 ima akutnu infekciju

Na Zetri je aplicirano 828 doza vakcina. AVAZ

Avaz.ba

22.8.2021

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u protekla 24 sata u KS su potvrđena 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 746 uzoraka.




Oporavilo se 25 osoba

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 25 osoba. Nažalost, desio se i jedan smrtni ishod u liječenju. Trenutno je na bolničkom liječenju 45 pacijenata, od kojih njih 33 ima akutnu infekciju, dok su ostali post-Covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 21 pacijent, a na liječenju u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ ih je 24.

Jedan pacijent je na respiratoru, dok ih pet koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti. Kanton Sarajevo danas bilježi 270 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 1.064 osobe.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.538 osoba zaraženih koronavirusom i 51.974 izliječenih.

Prosječan broj zaraženih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 39, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 64.

- S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite, održavanje fizičke distance 1,5 do dva metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i navedenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - ponavljaju i danas ključne mjere i preporuke iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Vakcinacija bez najave

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 828 doza vakcina. I danas se u ovom vakcinalnom centru nastavljaju "Dani otvorenih vrata", u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Iz Ministarstva zdravstva KS upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.