GLUMAČKI VELIKAN

Danas se navršava 33 godino otkako nas je napustio Rejhan Demirdžić: Sine Tale, magare moje drago

Svoj prvi glumački nastup ostvario je s nepunih 17 godina, u sarajevskom Narodnom pozorištu 1943. godine, u predstavi Mirandolina Karla Goldonija

Demirdžđić: Ostavio neizbrisiv trag u bh. kulturi. Arhiva

Ad. A.

22.8.2021

Već 33 godine su prošle od kako nas je napustio Rejhan Demirdžić, jedan od najuspješnijih glumaca koje je BiH ikada imala.

Demirdžić je umro 22. avgusta 1988., a rođen je 2. januara 1922. godine u Sarajevu.

Svoj prvi glumački nastup ostvario je s nepunih 17 godina, u sarajevskom Narodnom pozorištu 1943. godine, u predstavi Mirandolina Karla Goldonija.


"Umjetnik mora sebe pokloniti svom pozivu"

Od 1945. do 1955. godine stalni je član pozorišnih trupa u Šapcu, Titovom Užicu i Nišu, nakon čega se vraća u sarajevsko Narodno pozorište, gdje svojim nastupima i fantastičnom scenskom transformacijom skreće pažnju.

Rejhan Demirdžić je zajedno s Jurislavom Korenićem bio autor kultne televizijske serije Karađoz, nekadašnje Televizije Sarajevo, u kojoj je igrao glavnu ulogu.

Svojom izvedbom Husametin-bega uspostavio je nove temelje i uveo glumačka sredstva koja i danas važe za standard posvećenosti poslu i glumačkom zanatu. U kultnoj seriji "Tale" svojim replikama očarao je publiku i time sebi osigurao besmrtnost.

-Umjetnik mora dio sebe pokloniti svom pozivu - dio svog privatnog života i emocija. Za sebe mogu slobodno reći da sam pola svog života, svoje ličnosti, individualnosti, poklonio teatru. Zbog toga mi nikad nije bilo žao i kad bih bio u prilici da opet biram, izabrao bih glumu - rekao je jednom Demirdžić.


Legendarne zabavne emisije

Jedan od najpoznatijih angažmana velikog Rejhana Demirdžića je priređen zajedno s još jednom veličinom bosanskohercegovačkog glumišta Rudi Alvađom, kada su u saradnji s Momom Dragičevićem stvorili legendarne zabavne emisije Radija Sarajevo, gdje su igrali veoma popularne likove Uzeira i Momu, po kojima je njihova publika i stanovnici grada Sarajeva prozvali tada novosagrađene moderne nebodere na Marijin Dvoru.

Rejhan Demirdžić je mnogima pomagao i uspješno ih izveo na umjetnički put. Jedan je od najvećih ‘krivaca’ što je pokojna Nada Đurevska napravila sjajnu karijeru i ostavila neizbrisiv trag u bh. kulturi. Naime, on joj nije dozvolio da prestrašena pobjegne kući s probe u kulturno-umjetničkom društvu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.