KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Dodik: BiH nema visokog predstavnika, Bošnjaci pokazali podaništvo strancima

Komšić je zakazao sjednicu, procedura je takva da ukoliko ja ne budem prisutan onda dva člana mogu da donesu odluke, kazao je Dodik

Dodik: Održao sam konsultacije. Printscreen

Piše: E. H.

24.8.2021

Želim obavijestiti javnost o svojim konsultacijama s liderima političkih stranaka u RS, a o temi dolaska predsjednika Turske u BiH. Izvršio sam konsultacije i na bazi zajedničkog mišljenja ja ću se pojaviti na tom sastanku, kazao je član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik na konfereniciji za medije u Banjoj Luci.  


Dva člana Predsjedništva

Dodao je da ne želi na tom sastanku s Erdoanom ostaviti druga dva člana Predsjedništva.

- Ne želim da oni samo iznose svoje stavove. Na sastanku ću reći da nametanje zakona od stranaca nije prihvatljivo. Godišnji odmori mogu da budu izgovor, ali ovo je bazični naš stav i trajat će sve dok se ne suspenduje zakon koji je nametnuo Incko - poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima do toga neće biti odlučivanja u Predsjedništvu, Vijeću ministara i u Parlamentu BiH.

- Komšić je zakazao sjednicu Predsjedništva BiH, procedura je takva da ukoliko ja ne budem prisutan onda dva člana mogu da donesu odluke. Stoga ću ja biti prisutan, ali glasat ću protiv da se stavi bilo šta na dnevni red. Podignut ću vitalni nacionalni interes kako bi određene odluke razmatrali pred NSRS-om, jer je to mjesto odlučivanja, a ne Predsjedništvo BiH - istakao je Dodik.


Drugi centri u RS

Dodao je da postoje i drugi centri u RS koji pokušavaju da razbiju zajedništvo.

- To najčešće radi medijska kuća BN. Dakle bit ću na sastanku s Erdoanom da predstavim naše stavove. Druga stvar je i autoput Beograd - Sarajevo jer vidimo da to ne ide onim tempom. Obavijestit ću ga da je RS i Srbija osigurale novac i da ćemo mi početi da gradimo. Erdoan mora da shvati da je interes saradmnja svih u BiH, na to se može gledati na različite načine. Ovo nije pravdanje, želim da ovo pojasnim prije napada BN i drugih. Mislim da je potrebno i korisno da ne ostavimo prostor za dodatnu prezentaciju stavova dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH. Meni to uopće nije ugodno, ali to je nešto što ja moram da uradim kao izabrani predstavnik svog naroda - naglasio je Dodik. 

Prema njegovim riječima, Inckov zakon ne može da se smatra validnim.

- Na to je nasjela i javnost, a radi se o zakonu koji nema legitimitet i koji je donio neki stranac. Danas BiH nema visokog predstavnika, postoji neki samozvani kojeg podržavaju neki u BiH. Nema ga nigdje, ne pojavljuje se deset dana. Sad će izaći sa nekim konceptom. Međutim on ne postoji jer  nije izabran u skladu s procedurom. Ako njega slučajno imenuje Njemačka kao svog izaslanika ili EU, onda ću ja s njim razgovarati. Ovako mogu ga sresti usput i pitat ću ga zašto nije ispunio obećanje koje je dao kao ministar Njemačke. Dao je obećanje onda se okrenuo i otišao - rekao je Dodik. 

BiH je u ozbiljnoj sistemskoj krizi

Dodik je govorio o pritiscima stranaca u BiH. 

- To je vrijeme prošlo i BiH nema visokog predstavnika i nastavit ćemo da se ponašamo u skladu s tom tezom. BiH je u ozbiljnoj sistemskoj krizi. Može pomoći samo dogovor dva entiteta i tri naroda, bez stranaca. Ova situacija vodi u raspad BiH i to neće spriječiti ni Šmit ni niko drugi. BiH je veoma rovita, i sasvim je dovoljno da Srbi izađu iz institucija i da to učine Hrvati i nema više Bosne. Ne može nama Šmit doći i nešto reći, ja ću ga pitati ko si ti? Hrvati su vrlo blizu općeg izlaska iz institucija, jer se uzdaju u dogovor o Izbornom zakonu BiH. Situacija traži opći dogovor, a to podrazumijeva da nema više visokog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Mi smo za mir i razgovor. Mi smo za političke razgovore. BiH nije prćija. 

Dodao je da prihvatajući Šmita "politički muslimani" prihvatili su da budu podanici. 

- Mi Srbi nismo podanici i mi odbacujemo legitimitet Šmita. Spreman sam da razgovaram o sovim otvorenim pitanjima u BiH, da se mi dogovorimo kako će dalje BiH. Bakir očekuje da će nas Šmit poredati, pa onda političke sudije će nas pozatvarati. Kakvi su to pravnici koji rade u institucijama i koji prihvataju da im neki strabnac nametne neki zakon po kojem oni postupaju - kategoričan je Dodik. 

Član Predsjedništva BiH odgovarao je i na pitanja novinara. 

- Erdoan primarno dolazi na svadbu u porodici Izetbegović. Bit ću na sastanku u Predsjedništvu, na večeri neću biti i vratiti ću se u Banja Luku nakon sastanka - pojasnio je Dodik. 


EU protiv sankcija

Govoreći o mogućim sankcijama, Dodik je istakao da postoji pet zemalja iz EU koje su kazale da nisu za to da se nameću sanckije u BiH, a po uzoru na SAD.

- Ukoliko je među njima bio i Šmit ja to pozdravljam, ali i dalje on nije izabran prema proceduri. Može se i Vučić sastati sa Šmitom i znam šta će mu Vučić reći, ali kad se vrati ovdje on neće biti visoki predstavnik. Može da ode na Mars i gore da bude visoki predstavnik i imat će više uspjeha - poručio je Dodik.

Na pitanje o sastancima opozicije iz RS sa zvaničnicima, Dodik je kazao da očekuje da oni obavijeste javnost u RS o tim sastancima.

- Znam da im BN piše saopćenja, a onda oni ne mogu to da demantuju jer čeonda imati BN protiv sebe. To je haranga. Ipak imaju pravo da izraze svoj stav - rekao je Dodik. 

Govoreći o sjednici Predsjedništva BiH, Dodik je istakao da može biti preglasan po pitanju kad je dnevni red. 

- Međutim na sve ostale odluke ako glasam protiv onda se to pitanje ostavlja za sljedeću sjednicu Predsjedništva. Ukoliko oni to ipak usvoje onda ja samo trebam da kažem da povlačim vitalni nacionali interes - istakao je Dodik. 

Poručio je da BiH ne dozvoljava izručenje osoba koje traži Srbija, a prije svega Ganića i Orića. 

- S druge strane od Srbije se traži da izruči svakog Srbina, ne može to. Srbija po Ustavu ne može da isporučuje svoje državljane. Ako ćemo isporučivati, onda da svi siporučuju sve. Eto dogovora. Dobro je da pravosuđe Srbije proganja sve koji su počinili zločine protiv Srba. Ovo pravosuđe ovdje ništa ne može da riješi. Znam da je jedna žena iz Ambasade SAD naređivala da se podigne optružnica protiv Milorada Dodika - ispričao je član Predsjedništva BiH. 

Sloboda kretanja

Dodik je na konferenciji za medije govorio da se zalaže za slobodu kretanja. 

- Bošnjaci moraju da budu svjesni kud se ovo kreće - zaključio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.