TUŽILAŠTVO KS

Nezakonito stečene diplome: Optuženo pet uposlenika kantonalnih preduzeća i javnih ustanova

Optužena su dva uposlenika GRAS-a te uposlenici Ministarstva obrazovanja, Doma za djecu bez roditeljskog staranja i Doma za socijalno zdravstveno zbrinjavanje

Tužilaštvo KS: Dobra saradnja s Uredom za borbu protiv korupcije. Arhiv

A. J.

25.8.2021

Tužilaštvo Kantona Sarajevo u saradnji sa Uredom za borbu protiv korupcije aktivno radi na predmetima nezakonito stečenih diploma u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz ove pravosudne institucije.

Iz Tužilaštva navode da su postupajući tužioci u protekla tri mjeseca ove godine, a po prijavama Ureda za borbu protiv korupcije podigli a nadležni sud potvrdio pet optužnica protiv pet osoba zbog krivičnog djela krivotvorenje isprave, odnosno, upotrebe nezakonito stečene diplome za koje su optuženi uposlenici kantonalnih preduzeća i javnih ustanova.

- Optužena su dva uposlenika GRAS-a, jedan Ministarstva obrazovanja, nauku i mlade KS, jedan uposlenik Kantonalnog javnog preduzeća Dom za djecu bez roditeljskog staranja i jedan uposlenik Kantonalne javne ustanove Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba. Jednako aktivno se i dalje radi po prijavama za ovu vrstu krivičnog djela i od strane pravnih i fizičkih osoba - saopćili su iz Tužilaštva KS

Dodaju da su prepoznali javni interes za ovu vrstu krivičnog djela te su ovi predmeti jedan od prioriteta u radu ove pravosudne institucije.

- Tužilaštvo KS i Ured za borbu protiv korupcije nastavljaju saradnju i rad kako na ovim tako i na predmetima za druga krivična djela - saopćili su iz Tužilaštva KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.