MINISTAR MUP-A

Lukač: Inckova odluka je neprihvatljiva, u RS će se primjenjivati Zakon NSRS

On je BiH vratio u prošlost, na kraj rata, prije četvrt vijeka, rekao je Lukač

Dragan Lukač. Avaz

Fu. M.

26.8.2021

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je da je Zakon o negiranju genocida, kojeg je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) neprihvatljiv i da će se na teritoriji Republike Srpske primjenjivati zakon koji je donijela Narodna skupština ovog bh. entiteta.

- On je BiH vratio u prošlost, na kraj rata, prije četvrt vijeka. Za 12 godina svog boravka ovdje, Incko nije postigao gotovo ništa u BiH. I sada, napuštajući tu dužnost, stvorio je velike probleme. Vjerujem da je vratio BiH u situaciju iz koje će biti izuzetno teško pronaći adekvatan izlaz - rekao je Lukač za rusku Federalnu novinsku agenciju.

On je kazao da je kao odgovor, Narodna skupština usvojila dva važna zakona - prvi određuje Inckovu odluku kao nevažeću na teritoriji Republike Srpske, a prema drugom, svi koji na ovaj ili onaj način vrijeđaju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, himnu ili srpski entitet nazivaju "proizvodom genocida", a njen narod "genocidnim" mogu dobiti zatvorsku kaznu.

- U prošlosti su mnogi visoki predstavnici nametali veliki broj odluka. Konkretno, Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), koji je donio najveći broj takvih odluka i zakona i oduzeo većinu nadležnosti Republici Srpskoj, propisanih Dejtonskim sporazumima. Dakle, sada u zakonodavstvu BiH postoje zakoni koji nisu predviđeni Ustavom i koji su u suprotnosti s njim. Među njima su Sud i Tužilaštvo BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik, kao i Agencija za istrage i zaštitu, takozvana SIPA, što Ustavom nije predviđeno - rekao je Lukač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.