ODRŽAO GOVOR

Erdoan na otvorenju Baščaršijske džamije: Džamije su simbol zajedništva svih muslimana

Džamije su centri znanja i kulture, istakao je Erdoan

Redžep Tajip Erdoan. E. Halimić

Piše: Ekipa "Dnevnog avaza"

27.8.2021

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) klanjao je džuma-namaz u Baščaršijskoj džamiji, odnosno Džamiji Havadže Duraka, koja od 16. stoljeća krasi staro jezgro Sarajeva, a restaurirala je Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Nakon džume svečano je otvorio obnovljenu džamiju.

- Drago Sarajevo, draga braćo muslimani, pozdravljam Vas, kazao je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan.

- Ova džamija gdje smo klanjali Džumu nek bude hairli za Sarajevo i cijeli svijet. Ova džamija je iz 1522. godine - poručio je Erdoan.

Dodao je da je nakon rata 1992.-1995. godine obnovljena.

- Prije šest godina smo počeli s radovima restauracije zahvaljujući sporazumu dva vakufa. Tek 2017. počeli smo radove. Radilo se i unutar džamije s kaligrafijom. Prošle godine je bila spremna za otvaranje. Trebali smo da je otvorimo u martu 2020., ali morali smo to da odgodimo zbog pandemije. Zadovoljstvo mi je da sa vama danas ovdje svečano otvorimo ovu džamiju - istakao je Erdoan.

Predsjednik Turske zahvalio se Allahu dž. š. na prilici da danas bude ovdje.

- Džamije su centri znanja i kulture. I moramo uzeti džamiju kao centar kako bi napredovali u svakom smislu. Našu djecu trebamo da nosimo po džamijama što je moguće više. Naše hanume i kćerke trebaju da što više posjećuju džamije. I oni koji nisu muslimani mogu da slobodno posjete naše džamije. Da Allah prihvati sve namaze koji se klanjaju u ovoj džamiji. Nek Allah bude zadovoljan sa našom braćom iz Sarajeva koji će klanjati ovdje - zaključio je Erdoan.

Građani ispred džamije. Avaz

Reis Husein ef. Kavazović poručio da je sretan što danas imamo priliku da otvorimo ovu džamiju uz predsjednika Turske Erdoana i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

- Ova džamija je simbol. Ovo su trenuci da se prisjetimo vakifa koji ju je sagradio. Predsjedniče najtoplije Vam se zahvaljujemo na pomoći u obnovi džamija. One su naša zajednička prošlost i naša zajednička budućnost. Muslimani u BiH zajednonsa svojim komislšijama žele graditi mirnu i prosperitetnu državu - istakao je Kavazović.

Reis Kavazović i Erdoan. Avaz

Dodao je da ćemo nastaviti živjeti u Islamu koji volimo.


- Neće nas pokolebati loše riječi loših ljudi koje slušamo ovih dana - poručio je Kavazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.