DONESENA ODLUKA

Član VSTV-a Mahmut Švraka disciplinski sankcionisan smanjenjem plate

Prvostepena komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) izrekla je mjeru smanjenja plate Švraki od 10 posto na period od tri mjeseca

Švraka: Kažnjen sa 10 posto od plate. Birn

Ad. A. / Birn

27.8.2021

Prvostepena komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) izrekla je mjeru smanjenja plate od 10 posto na period od tri mjeseca Mahmutu Švraki zbog disciplinskog prekršaja jer je iz neopravdanih razloga propustio da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine.



Nepoštivanje rokova

Ured disciplinskog tužioca je tužbenu prijavu protiv Švrake podigao zbog prekršaja koji se odnosi na nepoštivanje rokova prilikom izbora članice Vijeća Željke Radović za glavnu tužiteljicu Okružnog tužilaštva u Doboju.

-Odluka u ovom disciplinskom postupku nije konačna i na istu se može uložiti žalba - kazali su u VSTV-u.

Na ročištu održanom krajem juna 2021. godine, Ured disciplinskog tužioca je predložio izricanje odgovarajuće sankcije, uz obrazloženje da je Švraka počinio prekršaj i da je utvrđena njegova odgovornost, kao i da je “propuštanjem tuženog da postupi u roku bila upražnjena pozicija člana VSTV-a”.

Švraka je na istom ročištu naveo da je prijava Uredu disciplinskog tužioca podnesena 2019., gdje je bila dvije godine, do zadnjeg dana prije zastare, kao i da se njemu ispostavlja račun za sve što je radio VSTV, te da je zaobiđena uloga ostalih članova Vijeća.


Razriješen dužnosti

Iako je bio imenovan u Drugostepenu disciplinsku komisiju koja treba odlučivati o žalbi glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, koja ja sankcionisana premještanjem s mjesta glavne na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH, te je čak odbijen zahtjev za njegovo izuzeće, predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je Švraku prije nekoliko dana razriješio dužnosti člana komisije.

-Postoji neka procjena da se možda do isteka njegovog mandata disciplinski postupak neće okončati. U toj situaciji, sve one radnje koje je ta komisija, čiji je on član, preduzela, pale bi u vodu i sve bi se moralo iznova raditi. To je jedini razlog da li će oni uspjeti dovršiti drugostepeni postupak dok je on član Vijeća - pojasnio je Lagumdžija ranije.

Iz Ureda disciplinskog tužioca su ranije potvrdili da imaju u radu dvije pritužbe protiv glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske Mahmuta Švrake.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.