ALARMANTNO

Vrijeme je da se vlasti oduže privredi koja se pokazala najboljim partnerom tokom pandemije

Procjena je da se nastavkom blokade imenovanja Komisije za vrijednosne papire blokiraju i milijarde potencijalnih investicija u FBIH

Članovi Kolegija Doma naroda FBiH se sastali sa predstavnicima privrednika: Šta su moguća rješenja?. Arhiv

Piše: Z. K.

28.8.2021

Bosna i Hercegovina je dobila novi kredit od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 602 miliona KM. MMF je od bh. vlasti tražio provođenje striktno definiranih reformi, a od Federacije BiH je zatraženo da se što prije imenuju novi članovi Komisije za vrijednosne papire FBiH. Koje su posljedice koje će privreda i građani snositi ukoliko Dom naroda FBiH, na sjednici koja je planirana za početak septembra, ne imenuje članove KVP?


Svi plaćaju cijenu

Procjena je da se nastavkom blokade imenovanja Komisije za vrijednosne papire blokiraju i milijarde potencijalnih investicija u FBIH. Da li bi nam uopće trebao novi aranžman prosto ako bi institucije radile svoj posao i osigurale privrednim društvima adekvatan zakonski okvir za djelovanje? Odgovor na ovo pitanje još uvijek nije definisan.

- Cijenu politizacije ekonomskih institucija plaćaju i građani i privrednici u FBiH i tome se mora stati u kraj. Neodgovorno je od strane pojedinih političara i politika u FBiH da zbog jeftinih, predizbornih političkih poena blokiraju na stotine miliona potencijalnih investicija upravo u trenutku kada nam one najviše trebaju, kada nastojimo ostvariti što više stope oporavka ekonomije – jasan je Admir Čavalić, nezavisni ekonomski analitičar.

Čavalić je dodao i to kako je istina da bi se na bazi ovih investicija znatno unaprijedili ekonomski indikatori FBiH, kao i stanje javnih finansija, što bi u konačnici smanjilo ovisnost o sredstvima MMF-a i dalo Federaciji BiH veći manevarski prostor u pregovorima o raspodjeli, aranžmanu i uvjetima.

Također, u ovom je kontekstu važno naglasiti i to da su se tokom najveće krize u doba pandemije privredna društva FBiH hitno i u punom kapacitetu stavila na raspolaganje predstavnicima vlasti kako bi se izvršile potrebne nabavke i sanirale posljedice krize.

- To je politička odgovornost o kojoj razgovaramo. Kada govorimo o Komisiji za vrijednosne papire, vlast u FBiH, naročito zakonodavna, se ponaša maćehinski spram privrede koja je od kapilarne, nemjerljive važnosti za ekonomski opstanak entiteta. Možda neko zaista ne može razumjeti koncepte poput vremenske vrijednosti novca, oportunitetnog troška, odnosno cijene propuštene prilike za investiranjem. I to je razumljivo. Sa druge strane, ekonomska neupućenost nikako nije i ne smije biti opravdanje za kontinuirano opstruiranje rada jedne institucije koja je u suštini tehničke prirode i bavi se valjanošću procedura – naveo je Čavalić.


Gube se velike količine novca. Arhiv

Naš sagovornik objašnjava da je sada pravo vrijeme da se vlasti oduže privredi koja se pokazala više nego otpornom tokom recesije izazvane pandemijom korona virusa.

- Ova pitanja ne smiju biti predmetom političke trgovine, zbog čega sam predložio da se ubuduće uspostavi automatski mehanizam za prevazilaženje ovih blokada. Institucije poput Komisije za vrijednosne papire, Centralne banke BiH i slično, jednostavno moraju imati kontinuitet djelovanja i biti nezavisni od političkih odnos – ističe Čavalić.


Bespotrebna ekonomska šteta

U Agenciji za bankarstvo FBiH smatraju kako je važno da sve institucije u FBiH i BiH kontinuirano i neometano obavljaju svoje aktivnosti u skladu sa postojećim zakonskim okvirom.

- Svaka slabost u radu važnih institucija dovodi do značajnih ekonomskih šteta. U trenutnoj situaciji se odgađa realizacija planiranih aktivnosti dokapitalizacije i statusnih promjena u privrednim društvima, koje su u svojoj naravi birokratske. Na ovaj način se bez ikakve potrebe umanjuje dinamika i potencijal za ekonomske aktivnosti za koje je preduslov odobrenje Komisije – navode.

Iz agencije dodaju i kako ne treba zanemariti važnost koje ima kreiranje pozitivnog poslovnog ambijenta i reputacija tržišta.

- Nadamo se da će postojeće poteškoće biti ubrzo prevaziđene i da će tržište kapitala, kao važan segment ekonomije, imati neometan rad – ističu.



= Milionske štete po privredu FBiH

Povodom problema blokiranja imenovanja članova Komisije za vrijednosne papire i činjenice da već 400 predmeta čeka na rješenje, oko 70 posto dioničarskih društava je blokirano, a strane investicije potpuno onemogućene. Tim je povodom jučer u Sarajevu sazvan sastanak predstavnika Doma naroda i privredne zajednice.

Sastanak su organizirali članovi Kolegija Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Jasmin Duvnjak (SDA) i Ivo Tadić (HDZ), na koji su pozvali predstavnike Privredne komore FBiH, Vijeća stranih investicija, Udruženja banaka i Udruženja poslodavaca FBiH.

Svi učesnici sastanka na konferenciji za medije zajednički uputili apel strankama koje imaju svoje predstavnike u Federalnom parlamentu da 9. septembra, kada bi trebala biti održana sjednica Doma naroda, podrže novopredloženu odluku i bez daljnjeg odlaganja "odblokiraju" privredu i omoguće njeno normalno funkcionisanje.


Ugrožena i nova radna mjesta

Nakon sastanak predstavnika Doma naroda i privredne zajednice Duvnjak je kazao da je zbog ovakve situacije privredi u Federaciji "spuštena rampa" u vrijeme ekonomske krize i pozvao na razumijevanje, budući da se ovim šalje veoma loša poruka poslovnoj zajednici.

 - Potrebno je donijeti odluku kako bismo ovaj strašan pritisak koji se stvara nad privredom eliminirali. Nema Komisije koja bi verificirala promjene upravljačkih struktura, a investitor ne može do kraja završiti pravno svoju investiciju - dodaje Duvnjak.

Potpredsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Jašarspahić je upozorio da, zbog ovakve situacije, ni jedan ozbiljan investitor nije i neće pokrenuti investiciju u FBiH jer nije u mogućnosti formalno-pravno provesti naum do kraja.

- Ne može povećati vrijednost svojih dionica jer ne postoji Komisija koja bi to verificirala, ne može ući u neku novu zajedničku investiciju niti promijeniti članove nadzornih odbora jer je za okončanje svakog od ovih stvari potrebna verifikacija Komisije - pojašnjava Duvnjak.

Napominje i to da su sve to stvari koje tjeraju investitore iz BiH, jer je jedno pitanje koliko se do sada izgubilo, jer se to može izračunati obzirom da je poznato da desetine miliona KM investicija čeka na realizaciju. Drugo i mnogo značajnije pitanje je šta su, zapravo, izgubljene mogućnosti koje su se dogodile u ovom periodu i nastaviti će se događati ukoliko pitanje imenovanja članova Komisije ne bude smjesta riješeno.

Sanja Miovčić, izvršna direktorica Vijeća stranih investitora BiH, napominje da ovakva situacija utiče na najveće kompanije, najveća dioničarska društva i banke.

- Ne trpe samo novi potencijalni investitori koji bi došli, nego i oni koji već posluju u BiH. Zbog zadržanog kapitala i neprovođenja novih investicija nismo otvarali nova radna mjesta, nismo pokretali nove proizvode pogone, a banke nisu mogle plasirati svoj kapital - dodala je Miočić.

Dom naroda Federalnog parlamenta je stoga pozvan da na sljedećoj sjednici bez odlaganja usvoji Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire FBiH i zaustavi štetu koja se, u ovoj situaciji, na dnevnom nivou udvostručuje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.