ODGOVORIO NA PROZIVKE

Dodik: Pred Erdoanom sam rekao ono što niko iz opozicije nije

Razgovor u BiH moguć uz posredovanje lidera Turske, Srbije i Hrvatske, naveo je Dodik

A. J.

29.8.2021

Dodik: O svom patriotizmu dovoljno sam rekao na javan način. ATV

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je situaciju u BiH moguće riješiti kroz posredovanje predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana (Recep Tayyip Erdgoan), Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Zorana Milanovića, koji bi mogli da doprinesu da se održi dijalog.

- U ove dosadašnje posrednike više nema povjerenja. Vjeruju im Bošnjaci, nekim manjim dijelom Hrvati iz svojih nekih razloga, dok mi Srbi uopšte u to ne vjerujemo. Ako je moguće da u konstelaciji Erdoan, Vučić, Milanović razgovaramo - razgovaraćemo. Ako ne, vidjećemo - rekao je Dodik novinarima u Stričićima kod Banje Luke, prenosi RTRS.

Dodik je istakao da je bilo potrebno da bude na nedavnom sastanku članova Predsjedništva BiH sa Erdoanom u Sarajevu, što mu, kako je naveo, nije bilo ni ugodno ni lako.

- Nije bilo lako slušati sve te priče, ali mogu zamisliti šta bi se sve pričalo da nisam bio tu i da nisam imao priliku da im kažem sve što sam rekao - naveo je Dodik.

Govoreći o eventualnom ugrožavanju srpskog jedinstva, Dodik je naveo da opozicija u Republici Srpskoj govori da to nije jedinstvo, nego da je zajedništvo po pitanju nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH.

- Eto, ja se slažem, oni vode svoju politiku, mi svoju, ali neka ostanemo zajedno na tome - naglasio je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Dodik je dodao da je o svom patriotizmu dovoljno rekao na javan, transparentan i jasan način u Sarajevu, u prisustvu predsjednika Turske.

- Tada sam rekao da smo spremni da pokušamo da dođemo do dogovora o svim otvorenim pitanjima, a da smo, ako toga nema, spremni za mirnu disoluciju i da bi svi prijatelji BiH, pa i sam Erdoan, trebalo da to razumiju - naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da nije čuo nikoga od opozicionih predstavnika da su na tako važnom mjestu tako nešto rekli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.