DAN NESTALIH

Suljo Durić još traga za bratom: Odveli su ga u smrt, imam pravo da znam istinu

Boli nas inertnost viših nivoa vlasti naše zemlje koje malo ili gotovo ništa ne čine da dođemo do istine o nestanku naših najmilijih, rekla Čekić

Piše: E. Muračević

30.8.2021

Durić: Naša država je nestale zaboravila. E. Muračević

Prigodnom manifestacijom pod motom "Gdje je", na Trgu branilac Vogošće članovi Udruženja "Porodice nestalih Općine Vogošća“ danas su obilježili  30. avgust - Međunarodni dan nestalih osoba.

Prema riječime Eme Čekić, predsjednice ovog agilnog uduženja, još jednom su, na ovaj način, po ko zna koji put, nastojali animirati javnost da se agilnije uključi u proces traženja nestalih.

- Svjesni smo činjenice da ćemo teško nekog od naših najmilijih pronaći žive. Međutim, ne gubimo nadu da bar pronađemo njihove posmrtne ostatke i dostojno ih ukopamo. Boli nas inertnost viših nivoa vlasti naše zemlje koje malo ili gotovo ništa ne čine da dođemo do istine o nestanku naših najmilijih. Stičemo utisak da bi oni najviše voljeli da uopšte ne pričamo o onom šta nam se dešavalo tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine. Iz udobnih fotelja šalju samo obećanja lako nam žele pomoći. Mi u obećanja više ne vjerujemo. Tražimo konkretne aktivnosti - rekla je ona.

Jedan od članova Udruženja Suljo Durić kaže da je teško sakriti emocije. Njegov brat je zarobljen i odveden u nepoznato te se o njemu ni danas ništa ne zna.


S obilježavanja u Vogošći - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

- Moji navodni prijatelji srpske nacionalnosti, ko fol da mi učine uslugu, izveli su mog brata iz „Bunkera“ u kojem smo bili zatočeni, pod izgovorom da će ga pustiti na slobodu. Tek sad vidim kakvo je to naše prijateljstvo bilo. Brata su mi odveli u smrt. Imamo pravo da znamo istinu o sudbini naših najmilijih. Međutim, naša država je nestale zaboravila - rekao je Durić.

U agresorskim logorima u Vogošći, od 800 zarobljenih civila ubijeno je njih 400. Udruženje „Porodice nestalih Općin Vogošća“ traga za još 59 Vogošćana o čijoj se sudbini, sve ove godine unazad, ne zna ništa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.