SVE VIŠE ZARAŽENIH

Imunolog prof. dr. Jasenko Karamehić za "Avaz": Delta soj koronavirusa se veoma brzo širi, vakcinišite se!

Ako ste bili u društvu zaražene osobe potrebno je maksimalno sedam dana do pojave prvih simptoma infekcije, kazao Karamehić

Prof. Dr. Karamehić: Normalna je pojava da se zarazite nakon jedne doze vakcine. Avaz

Piše: Z. Karić

2.9.2021

U Bosni i Hercegovini posljednjih dana sve je više osoba zaraženih koronavirusom, a povećao se i broj smrtnosti. 

Ono što je zabrinjavajuće je to da je sve više pacijenata koji su se zarazili virusom nakon primljene prve doze vakcine protiv COVID-19. Prema riječima istaknutog imunologa i stručnjaka prof. dr. Jasenka Karamehića sasvim je normalna pojava da se osoba vakcinisana prvom dozom zarazi.

- Kada primite prvu dozu vakcine vi ste nekompletno zaštićeni. Sve zavisi kada ste se vakcinisali i kada ste se zarazili. Ako ste se zarazili unutar 7-8 dana od vakcinisanja prva doza vakcine nije mogla stvoriti nikakva antitijela. Jer to je proces od nekih 10 do 15 dana kako bi se stvorila prva antitijela koja bi koliko toliko štitila naš organizam - kaže dr. Karamehić.

Naš sagovornik napominje kako je bolje primiti prvu dozu vakcine, nego se ne vakcinisati. Jer, kaže, ko je primio prvu dozu vakcine bar je malo zaštićen za razliku od nevakcinisanih. Također je objasnio koliko je potrebno vremena da se zarazite ako ste bili u dodiru s osobom pozitivnom na koronavirus.

- Ako ste bili u društvu zaražene osobe potrebno je maksimalno sedam dana do pojave prvih simptoma infekcije. A, kako bi bili sigurni da ste zaraženi ili ne, treba uraditi test na koronavirus. On se radi šest dana nakon pojave prvih simptoma. Ako se radi ranije može bili lažno pozitivan ili lažno negativan. Najbolje je sačekati pa se tek onda testirati - savjetuje dr. Karamehić.

Također je istakao kako se delta soj koronavirusa veoma brzo širi za razliku od alfa soja. 

- Kod delta soja nije klinička slika teža, ali se čak 60 posto širi brže od alfa soja virusa te može mnogo više zaraziti osoba. Zbog toga je potrebno pridržavati se svih epidemioloških mjera da bolnice uskoro nebi bile punu - upozorio je dr. Karamehić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.