RAZGOVOR

Šaćir Filandra za "Avaz" o dešavanjima u Crnoj Gori: Cetinje je početak

To što se dešava u Crnoj Gori nije ništa posebno ni specifično, a ni novo kada je u pitanju odnos religije i politike, rekao je profesor Filandra

Filandra: Posebne kulturološke situacije. Agencije

Piše: A. Čengić

6.9.2021

S profesorom Fakulteta političkih nauka (FPN) Šaćirom Filandrom razgovarali smo o dešavanjima u Crnoj Gori, ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija te miješanju politike u vjerske zajednice.

Filandra smatra da aktuelna dešavanja u Crnoj Gori prikazuju povijesno jedinstvo politike, političkih institucija, religije i religijskih institucija na ovim prostorima.

Otvoreno pitanje

- Posebno kada je u pitanju takozvani pravoslavni religijski kulturološki milje, čija je to odlika, budući da se u tom vjerskom miljeu crkve formiraju na državnoj osnovi. To što se dešava u Crnoj Gori nije ništa posebno ni specifično, a ni novo kada je u pitanju odnos religije i politike. To jedinstvo će, zapravo, biti i nastavljeno. To nije stvar ni posebnog trenutka ni posebnih elita jer je to uvijek otvoreno pitanje za interpretaciju da li religijska institucija ima državu ili država ima religijsku instituciju - kaže Filandra.

To je otvoreno pitanje, a, kako ističe, u različitim vremenima na to se pitanje različito i odgovara. Naglašava da to u današnjem sekularnom društvu, sa zapadnog liberalnog stajališta, djeluje malo čudno, ali to su posebne kulturološke situacije.

Nije završeno

- U ovom slučaju, ovo što je učinjeno na Cetinju zapravo je početak dubljih i trajnijih procesa, stvar nije završena. Za očekivati je da se u narednim vremenima i decenijama ovo pitanje otvara na različite načine. Prema mojoj procjeni, Crna Gora, kao nezavisna i samostalna država, sve te stvari će formirati u svoju posebnu crnogorsku pravoslavnu crkvu - smatra Filandra.

Dodaje da prethodne vlasti to pitanje nisu pokretale te da je to njihov veliki nedostatak.

- U političkom smislu, ovo je destabilizirajuća situacija i ne mislim da će eskalirati na neki ružan način niti da će imati neke posebne reflekse na situaciju u regionu. To je unutarkulturološka stvar nastala nakon raspada Jugoslavije - zaključuje profesor Filandra.

Ispolitizirana situacija

Filandra smatra da je cijeli problem nastao iz političke naravi te da se situacija politizira i nastoji iskoristiti u političke svrhe.

- To je ružna zloupotreba običnih ljudi koji su ispolitizirani, zapravo antagonizirani u društvu. To sa strane izgleda tragikomično i nepotrebno - kaže Filandra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.