OSUMNJIČENIK I SVJEDOK

Evo zašto Tužilaštvo BiH traži određivanje pritvora: Osman Mehmedagić i Asim Sarajlić zajedno putovali i ljetovali u Antaliji

Osmici je Sud BiH 16.jula odredio mjere zabrane, nakon što je prethodno odbijen prijedlog Tužilaštva za jednomjesečnim pritvorom, ali ih je prekršio odmah nakon pet dana

Sarajlić i Mehmedagić. Avaz

Piše: Miralem Aščić

8.9.2021

Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije OSA BiH prekršio je mjere zabrane koje su mu određene nakon što je nedavno uhapšen pa pušten u odlukom Suda BiH. To je razlog zašto Tužilaštvo BiH ponovo traži određivanje pritvora.

Osmici je Sud BiH 16.jula odredio mjere zabrane, nakon što je prethodno odbijen prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za jednomjesečnim pritvorom.


Približavanje svjedocima na udaljenosti od 50 metara

U rješenju Suda BiH je precizno navedeno da se osumnjičenom Mehmedagiću,  koji se tereti za zloupotrebu službenoj položaja i pranje novca "zabranjuje kontaktiranja sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine u ovom krivičnom predmetu, uključujući i približavanje istima na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojom osobom osim sa braniocima".


Podaci Granične policije o Mehmdagiću potvrdili kada je otputovao s Aerodroma Sarajevo i kada se vratio. Avaz

Međutim, Osmica je sa svjedokom u ovom predmetu, Asimom Sarajlićem, delegatom SDA u Domu naroda Bosne i Hercegovine i članom Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e otputovao avionom sa Aerodroma u Sarajevu 21.jula u Antaliju. Putovanje se desilo svega pet dana nakon određivanja mjera.

Prema dokumentaciji "Avaza", Sarajlić i Osmica zajedno su i otputovali i ljetovali u Antaliji, a u Sarajevo su se vratili 30. jula. Potvrđuju to i zvanični podaci Granične policije i Tužilaštva BiH koji su proslijeđeni Sudu BiH.

Ovo je više nego drsko kršenje sudskih mjera, zbog čega je zatraženo određivanje pritvora. Mjere je Mehmedagić također prekršio i prije deset dana, kada je sa Sarajlićem prisustvovao svadbi kćerke Bakira Izetbegovića.

Podsjećamo, Sarajlić je u januaru saslušan u Tužilaštvu BiH. On je dobio poziv da da iskaz na okolnosti prodaje automobila Audi Q5 supruzi direktora OSA-e, Ameli Šehović.


Podaci Granične policije pokazuju i kada je putovao Sarajlić i kada se vratio u BiH. Avaz

Na njeno ime se, naime, od 27. maja 2019. godine vodi Audi Q5, koji je kupila od Sarajlića.

Problem zbog kojeg je sporna ova kupoprodaja je i taj što je Sarajlić član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, čiji je direktor Mehmedagić.


Dio transakcije plaćen u gotovom novcu

Sumnja se da je i ovaj dio transakcije plaćen u gotovom novcu, kao i kuća koju je kupio od Šaćira Ćedića, vlasnika "Vatre".

Naime, prema detaljima finansijske istrage, koju je po nalogu Tužilaštva BiH uradila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), ugovorena vrijednost vozila bila je 62.000 KM. Ali, prema informacijama „Avaza“, Sarajliću su s računa Mehmedagića isplaćene 42.000 maraka.

Za preostalih 20.000 KM se traga. Tačnije, sumnja se da je i ovaj dio transakcije plaćen u gotovom novcu.

Sada preostaje da se vidi šta će o svemu reći Sud BiH na čijem je čelu Ranko Debevec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.