OSVRT

Zašto se SDA toliko boji otkrivanja istine u "slučaju Memić"?

Zbog čega su to konkretno u tolikoj panici? Je li možda zbog onoga što bi istraga na kraju mogla otkriti?

SDA: Jesu li u panici možda zbog onoga što bi istraga na kraju mogla otkriti. Avaz

Piše: Danijal Hadžović

13.9.2021

U subotu je u Sarajevu održan masovan skup podrške porodicama Memić i Dragičević, koje godinama tragaju za istinom vezano za ubistva mladića Dženana Memića i Davida Dragičevića. Među hiljadama građana koji su odlučili pružiti časnu i ljudsku podršku porodicama, mogli su se vidjeti i istaknuti političari iz SDP-a, NS-a, NiP-a, SBB-a... Na protestima se, međutim, nije mogao vidjeti niti jedan član SDA.


Osmicin av-av

No, daleko od toga da se ova stranka nije zanimala za proteste i "slučaj Memić". Naime, otac ubijenog mladića Muriz, njegova kćerka Arijana Memić i advokat Ifet Feraget, koji herojski zastupa ovu porodicu i koji je oborio pokušaj podvale Tužilaštva KS o stradanju Dženana u navodnoj saobraćajnoj nesreći, već su mjesecima izloženi brutalnim napadima i uvredama od strane botovskih brigada ove stranke, ali i lojalnih novinara. 

Memića, između ostalog, optužuju da smrt djeteta instrumentalizira u političke svrhe, da radi u korist neprijatelja BiH, da djeluje s ciljem spašavanja glavne državne tužiteljice Gordane Tadić koja, navodno, Tužilaštvo zloupotrebljava za obračun s Bošnjacima, montiranje optužnica i uništavanje njihove političke pozicije u zemlji.

Posebno je agilan bio Avdo Avdić, bliski saradnik direktora OSA-e Osmana Mehmedagića koji je, na dan protesta i dan nakon, napisao dva histerična, ali nadasve sramotna teksta. U prvom je još jednom branio, sudskom presudom i pravnosnažno odbačenu i do temelja pobijenu verziju Tužilaštva Kantona Sarajevo da je Dženan Memić stradao u saobraćajnu nesreći, selektivno vadeći i ponavljajući navode Tužilaštva KS, uz napade na Tužilaštvo BiH što uopće i vodi istragu o ubistvu Dženana Memića. Dan poslije, Avdić je uspio iskopati nove dubine ljudskog i moralnog dna, poređenjem neuporedivog.

Zamjera tako Avdić opozicionim političarima i novinarima što uopšte daju podršku Murizu Memiću u dugogodišnjoj borbi za istinu i pravdu, nazivajući je izrežiranim političkim skupovima "na braniku Gordane Tadić", ali ih zato grdi što pažnju navodno ne posvećuju ženama iz Srebrenice koje su također održale protestni skup. U nekim od svojih prethodnih tekstova Avdić je išao čak i dotle da je i hapšenja Alise i Zijad Mutapa zbog prikirivanja zločina prikazivao kao udar Gordane Tadić na Bošnjake, iako nije baš najjasnije na koji je način Zijad, da ne spominjemo tek njegovu kćerku,  značajan za Bošnjake i njihovu političku poziciju.

Ogavna, manipulativna i besramna poruka koju Avdić šalje švrljanjima na svom portalčiću je jasna - tvrdnje da je Dženan Memić ubijen su laž i podvala koju opozicione stranke koriste kako bi rušile SDA i na poziciji održavale Gordanu Tadić, tužiteljicu koja navodno procesuira isključivo Bošnjake; pritom oni koji podržavaju Muriza Memića ne posvećuju nimalo pažnje srebreničkim žrtvama niti im je stalo do procesuiranja onih koji su odgovorni za masovne zločine nad Bošnjacima. Dakle, po toj uvrnutoj logici, svi koji podržavaju Muriza Memića su izdajnici koji direktno rade za neprijatelje BiH!

Nismo mi, majke mi

Zanimljiv je, dakako i tajming objavljivanja tekstova. Naime, kada god se organiziraju protesti za Dženana, kada se uhapse Mutapi i policajci za zataškavanje ubistva, kada god Tužilaštvo napravi bilo kakav novi korak u istrazi ubistva, Avdo Avdić iskače sa tekstovima u kojima napada Tužilaštvo BiH, porodicu Memić i sve one koji je podržavaju.

Avdićevi tekstovi bivaju praćeni bujicom napada manje znanih botova, aktivista i novinara SDA, što jasno pokazuje da se radi o organiziranim medijskim akcijama.

Saopštenjem se jučer zvanično oglasila i SDA koja je istakla kako je neistina da na bilo koji način zataškavaju ubistvo Dženana Memića, ali je istovremeno ponovila i Avdićeve teze o navodnoj zloupotrebi ovog slučaja u političke svrhe:

- ...Zloupotrebi njihove tragedije u političke svrhe ili u svrhu spašavanja statusa kompromitiranih pravosudnih zvaničnika. Pokretanje politički motiviranih procesa, selektivno procesuiranje ratnih zločina i pokušaji mijenjanja karaktera proteklog rata kroz masovno podizanje optužnica protiv generala Armije RBiH, te amnestiranje zvaničnika iz entiteta RS za najozbiljnija krivična djela, činjenice su koje ukazuju na potrebu smjene Tadić sa dužnosti glavne državne tužiteljice. Na tome godinama insistiramo, i to nema nikakve veze sa slučajem Memić - tvrde iz SDA.

No, postavlja se pitanje u kakvoj vezi su tačno istraga u "slučaju Memić" i navodni politički motivirani procesi i neselektivno procesuiranje ratnih zločina Tužilaštva BiH, tj. zašto ih SDA ima potrebu stavljati u isti kontekst?

Još važnije pitanje je da ako SDA zaista ni na koji način ne zataškava ubistvo i podržava otkrivanje istine u "slučaju Memić", zašto onda njihovi novinari, mediji i botovske brigade imaju tako nasušnu potrebu histerično reagirati, napadati Memiće i sve koji ih podržavaju, svaki put kada se u javnosti spomene ovaj slučaj ili istraga pokrene s mrtve tačke?

Zbog čega se pereš od nečega ako s tim nemaš nikakve veze i ako nikakvi tragovi ne vode do tebe? Otkud ti onda potreba miješat se u istragu, protiviti se tvrdnjama oca Muriza Memića da je riječ o ubistvu i ponavljati pravnosnažno odbačene teorije o saobraćajnoj nesreći?

Ukratko, zbog čega si to konkretno u tolikoj panici? Je li možda zbog onoga što bi istraga na kraju mogla otkriti?


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.