NAKON SASTANKA

Željko Komšić: Njemačka nije promijenila svoj stav prema BiH

Ne želim da ulazim u bespotrebne rasprave sa Šmitom, istakao je

Željko Komšić. Screenshot

Piše: H. J. I.

8.9.2021

U zgradi Delegacije Evropske unije danas je održan sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića s ambasadorima svih zemalja članica Evropske unije. Teme sastanka su bile izmjene Izbornog zakona i blokada državnih institucija.

Nakon sastanka, Komšić se obratio novinarima.

- Za vašu informaciju, referirajući se na izjavu gospodina Šmita (Christiana Schmidt), jučer je naša ambasadorica bila u uredu kancelarke Angele Merkel da pitamo da li istupi gospodina Šmita predstavljaju promjenu zvanične politike Savezne Republike Njemačke u odnosu na onu izjavu od 6. maja ove godine, kada je Vlada Njemačke rekla koja je njena pozicija u izmjenama Izbornog zakona, da bi povratak na priču o konstitutivnosti bio korak nazad i tako dalje. Ljudi su nam rekli to nije tako, da i dalje imaju istu politiku. E sad, zašto je gospodin Šmit to rekao, nemojte da ja tumačim. To morate njega pitati, ružno je da ja to tumačim i ući ćemo u neku, ja se bojim, bespotrebnu raspravu. Ne želim sa Šmitom ulaziti u bespotrebne rasprave, ja želim da on obavlja svoju funkciju onako kako je rečeno da će da obavlja. Kao visoki predstavnik u BiH, da je on čuvar stabilnosti i sigurnosti naše zemlje, vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma - izjavio je Komšić.

On je istakao da nije nova priča da OHR ide u smjeru ograničavanja mandata u Predsjedništvu.

- Mi smo to i ranije čuli. Meni izgleda malo nezgodno da ja dijelim lekcije bilo kome iz Ustava ili pravne lekcije. Ustav BiH je to regulisao već. A pošto je Ustav aneks Dejtonskog sporazuma, Ustav može promijeniti samo Parlamentarna skupština BiH, pa čak ne može ni visoki predstavnik. On nema pravo da mijenja anekse. Tako da je ta priča što je kružila po medijima, došla iz HNS-a, HDZ BiH - rekao je Komšić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.