PRENOSIMO

Komšićev dopis izazvao buru u EU i UN

Komšićevom "non - paperu" jedni zamjeraju na destruktivnosti, površnosti, pa i samoživosti., a drugi ga hvale kao hrabar potez koji treba prodrmati učmale birokratske strukture međunarodne zajednice

Politički.ba

2.4.2021

Tzv. "non-paper", poslat iz kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Arhiv

Svojevrsnu diplomatsku buru izazao je dopis upućen Ujedinjenim narodima u Njujorku, piše portal Politicki.ba.

Tzv. "non-paper", poslat iz kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića, ustalasao je diplomatske krugove s obje strane okeana.


Jedni mu zamjeraju na destruktivnosti, površnosti, pa i samoživosti.


Drugi ga hvale kao hrabar potez koji treba prodrmati učmale birokratske strukture međunarodne zajednice, kako bi se pažnja, u punom kapacitetu, vratila na sve lošiju situaciju u našoj zemlji.


Prvi tvrde i da je "non-paper" čak i faktualno loš. Ističu da se cijelo vrijeme Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini naziva "misijom".


Drugi to zanemaruju i navode da je "bilo krajnje vrijeme" da se neko "drzne".


- Aktuelni kontekst saradnje između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država vrlo je zbunjujući što se tiče reformskih procesa u Bosni i Hercegovini, poput ustavnih reformi i reforme Izbornog zakona BiH, u smislu da izgleda da postoji nedostatak vodstva i od EU i od SAD, kao i nedostatak jasne koordinacije u reformskim procesima - stoji u dokumentu.


"Non-paper" se inače u diplomatiji definira kao "neslužbeni diplomatski dokument kojim se iznosi neki prijedlog, formulacija, nacrt, amandman…, s kojim se autor ne želi formalno identificirati, "papir koji ne postoji".


U njemu se navodi da destruktivni utjecaj Rusije samo dobija na snazi, te se navode najnovije prijetnje Moskve Sarajevu zbog daljeg puta BiH prema NATO.


Evropska unija optužuje se da je "pod značajnim utjecajem Hrvatske" koja "pokušava projicirati vlastite interese kroz EU kako bi ostvarila kontinuirani utjecaj na Bosnu i Hercegovinu, posebno kroz aktivnosti HDZ-a BiH kao sestrinske stranke Hrvatske demokratske zajednice – HDZ".


I Srbija se optužuje za slične aktivnosti. Njen izvršilac je SNSD Milorada Dodika.

U dijelu "non-papera" navodi se i da BiH mora provesti presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Politički.ba

SNSD i HDZ okrivljuju se da sistemski uništavaju institucije Bosne i Hercegovine, aktivnostima i neaktivnostima, posebno kroz Dom naroda i Vijeće ministara.


- Nastojanja HDZ-a i SNSD-a da zacementiraju etnički utemeljenu politiku koja eskalira u populistički totalitarizam kroz reformu Izbornog zakona; posebno stvaranjem etnički čistih izbornih jedinica, koje su usko povezane sa stvaranjem „trećeg entiteta“.


Dvosmisleno i neiskreno ponašanje Misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, koja vrlo očito pokušava „dati nešto Čoviću“ vršenjem pritiska na druge političke stranke i političke aktere, iako se ovo odnosi na pitanja koja ne predstavljaju dio politika EU”, stoji u dokumentu.


Navodi se i da su agencije za provođenje zakona, kao i pravosuđe pod kontrolom politike.


U dijelu "non-papera" navodi se i da BiH mora provesti presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (ECHR), te svog Ustavnog suda.


S etničkog modela izbornog zakona, koji dokazano sadrži elemente sistemske diskriminacije, treba preći na građanski, “kako bi se postigla puna demokratija”.


- U okviru ustavne reforme, potrebno je redefinirati nadležnosti Doma naroda Bosne i Hercegovine, na način da on ne bude zakonodavno tijelo vlasti, već tijelo koje će utvrditi da li su etnički interes bilo kojeg od etničke zajednice (Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Jevreji, Romi, Slovenci, Italijani, Ukrajinci, Albanci i svi ostali) prekršeni u okviru 5-7 jasno utvrđenih stvari. Na ovaj način mogu se spriječiti sve moguće opstrukcije u radu državnih institucija Bosne i Hercegovine.


Reforma Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na način koji će svim građanima osigurati jednako aktivno i pasivno biračko pravo, odnosno da svi građani mogu biti kandidati za sve političke funkcije i da svi građani mogu glasati za sve candidate - piše dalje.


Poziva se i NATO savez da pojača podršku kako bi put k članstvu u tom vojnom savezu bio ubrzan.


Predlaže se i temeljita reforma pravosuđa i prekompozicija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća tako što bi se formirala tri nezavisna organa: Visoko vijeće sudstva, Visoko vijeće tužilaštva i Ured disciplinskog tužioca, te formiranje Vrhovnog suda Bosne i Hercegovine.


U dijelu papira koji kritizira aktivnosti međunarodne zajednice u BiH, primarno Delegacije EU i Ambasade SAD u BiH, navodi se i:


- Ono što je zabrinjavajuće je nivo podaništva prema zahtjevima SNSD-a (Dodik) i HDZ-a BiH (Čović) na način da se traže načini na koje će se udovoljiti njihovim zahtjevima, iako oni, kao takvi, nisu u skladu s jačanjem državne institucije ili donošenjem odluka u korist svih građana Bosne i Hercegovine.


S druge strane, gotovo da nema komunikacije sa političkim strankama koje zagovaraju građanski koncept i jednakost svih građana u skladu sa Mišljenjem Evropske komisije.

"Non-paper" završava s čime je i započet – ruskim negativnim utjecajem u BiH. Politički.ba

Primjeri: Neiskren odnos Misije EU u BiH prema građanski orijentiranim prijedlozima za izmjenu Ustava i Izbornog zakona BiH; izrada novog zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine; novi set zakona o reformi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća donošenjem Zakona o Visokom sudskom vijeću, Zakona o Visokom vijeću tužitelja i Zakona o uredu disciplinskog tužioca; gdje je Misija EU od predlagača zakona zatražila od Parlamentarne skupštine BiH da se povuče i odustane od prijedloga zakona, pokušavajući dobiti različite prijedloge zakona od HDZ-a BiH, što, u konačnici, HDZ BiH nije predložio preko svojih službenika. Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću koje je pogurala Misija EU u BiH, Venecijanska komisija ocijenila je lošim i neprimjerenim sa stanovišta evropskih standarda i prakse.


Popuštanje HDZ-u BiH (Čović) u vezi s izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, što je nešto što Misija EU u BiH kontinuirano radi, u smislu da se od ostalih političkih stranaka u BiH traži da prihvate kao normalno, nešto što je Međunarodni kazneni sud u Hagu (ICTY) identificirao kao "udruženi zločinački poduhvat" ili stvaranje etnički čistih teritorija (izbornih jedinica) putem kojih bi službeni Zagreb preko sestrinske političke stranke (HDZ Hrvatska - HDZ BiH), imali trajnu kontrolu i utjecaj na procese donošenja odluka u Bosni i Hercegovini.


Neodlučnost Misije EU u BiH po raznim pitanjima koja nisu definirana Dejtonskim mirovnim sporazumom niti su usmjerena na ispravljanje Sporazuma što doprinosi jačanju etničke politike koja forsira totalitarni sistem upravljanja, na štetu demokratije, ljudskih prava i temeljnih sloboda svi građani Bosne i Hercegovine. Demokratija, ljudska prava i temeljne slobode jedan su od stubova Evropske unije.


Sve što Misija EU u BiH čini je stvaranje atmosfere koja kaže da im je stalo samo do statističkih pokazatelja "obavljenog posla" kako bi o tome obavijestili sjedište Evropske unije u Briselu, a ne ulazak u srž i sadržaj reformskih aktivnosti koje često nisu u interesu građana Bosne i Hercegovine”, piše u papiru.


Ističe se i da HDZ BiH i SNSD drže sve poluge napretka BiH na putu k EU, te da zato nema napretka, a "predstavnicima HDZ-a tepa se kao ‘šampionima evropskih integracija’ iako HDZ čvrsto blokira svaki napredak".


Sličan je stav iznesen i kada su blokade SNSD-a u pitanju.


"Non-paper" završava s čime je i započet – ruskim negativnim utjecajem u BiH te stavom da se to ne može zaustaviti "na kvalitetan način bez aktivnijeg angažmana zvaničnika Evropske unije iz Brisela, kako bi se reformski process otključao", piše Politički.ba.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.