AVAZ NA LICU MJESTA

Protesti u Goraždu: Zaustavite nepravdu ili dolazimo u Sarajevo!

Od 2013. godine pa do danas podignuta je 21 optužnica protiv branitelja Goražda

Piše: Al. B.

17.9.2021

Na licu mjesta: Goraždani ustali protiv nepravde - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Zaustaviti hapšenja i maltretiranja branilaca BiH i procesuirati odgovorne za ratne zločine nad stanovnicima opkoljenog Goražda, osnovni su zahtjevi sa protestnog skupa koji je održan na Trgu branilaca Goražda. Nakon nedavnog hapšenja Edina Vranja od strane srbijanskih policijskih i pravosudnih organa upućen je i apel predstavnicima međunarodne zajednice da zaustavi nepravdu koja traje.

- Tražimo pravdu i oslobađanje uhapšenih građana BiH koji su već godinama u beogradskim kazamatima, bez prava na dostojanstvenu istragu i suđenje u svojoj domovini. Tražimo da se privede i procesuiraju pripadnici VRS koji se već decenijama slobodno šeću – poručio je Džebrail Bajramović, predsjednik Komisije za boračka pitanja Gradskog vijeća Goražda, koja je, u saradnji sa boračkim organizacijama, organizirala protestni skup


Više od 2.000 ubijenih civila

Premijerka BPK Aida Obuća podsjetila je da je progon branilaca Goražda počeo prije osam godina. 

– Od 2013. godine pa do danas podignuta je 21 optužnica protiv branitelja koji su branili goloruki narod Goraždanskog okruga. Osuđeni su na 89 godina zatvora, pet je bilo oslobađajućih presude. S druge strane imamo dvije podignute optužnice. Imamo ovdje transparent na kojem piše „Ko će odgovarati za 148 ubijene djece“. Ko će odgovarati za više od 2.000 ubijenih civila – kazala je premijerka BPK, Aida Obuća.

Obratio se i gradonačelnik Ernest Imamović.

- Sjećam se rahmetli generala Mehmeda Alagića, koji je sramotno uhapšen ispred svoje kuće, u pidžami. Sjećam se kad su komandanta Ahmeta Sejdića optužili, kad su naše saborce procesuirali a njihove porodice ostale na vjetrometini. Hajdemo se baviti uzrokom, da nikad do ovoga ne dođe. Kao nikad ranije država BiH, njeni građani, njene institucije i ambasade, unutrašnja politika mora imati odgovore na ova pitanja – istakao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.


Gdje su dokazi

Jedan od goraždanskih ratnih komandanata, Abduselam Sijerčić, od lokalnih organa vlasti zatražio je osnivanje Odsjeka za ratne zločine pri MUP-u

On je podsjetio na veliku arivu dokumenata vezanih za ratne zločine u Gornjem Podrinju, koja je prikupljana od 1993. do 1996. godine, te da su organi državne bezbjednosti dokumentirali stotine naredbi, audio i video snimaka granatiranja i napada na grad, a od svjedoka zločina prikupljali izjave i dokaze. 

– Kompletna ta arhiva poslije rata predata je državnim organima, računajući da ona ide prema Hagu. Nažalost, nikad za Goražde optužnice nijedne nije bilo. Unazad 12 godina kompletna dokumentacija sa B otužnica vraćena je državnom Tužilaštvu. Od tada nijedna optužnica nije dignuta za ovaj prostor. Mi već deset godina insistiramo da se ta dokumentacija vrati nama, ali nažalost niko ne zna gdje je ona. Ne mogu reći da je uništena namjerno, ali bila bi osnova za pokretanje najmanje 10-15 optužnica u roku od nekoliko dana – kazao je Sijerčić.

Okupljanju u Goraždu prisustvovali su i Elmedin Konaković te Aljoša Čampara.

Protesti su najavljeni uz upozorenje da će, ako se zahtjevi ne ispune, protestni skupovi biti organizirani i ispred Ambasada Srbije i Tužilaštva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.