POTVRĐENO ZA AVAZ

Srebreničanin Behudin Husić pušten iz pritvora

Odbrane Husića, Hasića i Harbaša godinama spore postojanje osnovane sumnje da su počinili ovo krivično djelo

E. T.

Husić Harbaš i Hasić na suđenju 1996. godine

Foto: Arhiv Avaza


Srebreničanin Behudin Husić, uhapšen prije sedam dana, pušten je iz pritvora Okružnog suda u Bijeljini, kazala je za portal "Avaza" Mirna Avdibegović.

Podsjećamo, Husića su uhapsili pripadnici SIPA-e, po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao Okružni sud u Bijeljini. Optužen je kao saizvršioc za ubistvo četiri osobe srpske nacionalnosti u mjestu Krušev Do kod Srebrenice. Pored njega u kafkijanskom procesu optuženi su Ahmo Harbaš te Nedžad Hasić. 

Odbrane Husića, Hasića i Harbaša godinama spore postojanje osnovane sumnje da su počinili ovo krivično djelo. 

  • Mirna Avdibegović

    Mirna Avdibegović

    Foto: Avaz


Husić je preživio genocid u Srebrenici u julu 1995. godine i kolonu smrti, a sve do maja 1996. godine sa još šest Srebreničana krio se po šumama. Nakon što su se predali pripadnicima IFOR-a, oni su ih, umjesto da ih zaštite, izručili zvorničkoj policiji. 

Tamo nad njima počinje fizička i psihička tortura koja za posljedicu ima da potpisuju priznanja o ubistvima četiri osobe srpske nacionalnosti, a na osnovu tog iznuđenog priznanja, koje je kasnije povučeno, Behudin Husić, Nedžad Hasić i Ahmo Harbaš su osuđeni na ukupno 60 godina zatvora. Vrhovni sud RS-a u junu 1999. godine ukinuo je presudu i postupak vratio na ponovno suđenje. U međuvremenu "srebrenička trojka" je u januaru 1999. godine razmijenjena po protokolu između FBiH i RS-a, a sada ih se ponovno traži za isto krivično djelo ubistva.

NA VRH

Podijeli članak na