ZAŠTO NADLEŽNI ŠUTE

Afera "Snimak": Ranko Debevec ne želi odgovoriti je li Mehmedagić imao sudsku naredbu da prisluškuje novinara "Avaza"

Na dva audiosnimka koje je objavio portal "Avaza" 17. i 18. septembra Osmica govori Tadić da zna koga poziva Aščerić (Aščić) i s kim se čuje

Mehmedagić i Debevec. Avaz

Piše: M. Aščić

22.9.2021

Ranko Debevec, predsjednik Suda BiHne želi odgovoriti da li je Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), imao sudski nalog da prati i prisluškuje novinara "Dnevnog avaza" Miralema Aščića.

Naime, na dva audiosnimka koje je objavio portal "Avaza" 17. i 18. septembra, a na kojima Osmica razgovara s glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić i njenom zamjenicom Ozrenkom Nešković, precizno ih informira da zna s kim razgovora novinar "Avaza" Aščerić (Aščić), koga zove i kako dobiva informacije.


Direktno priznao tokom razgovora

- Ja imam službu koja analizira, ja dam njima, oni sve provjere. Mi znamo kada je on zvao onog Aščerića (Miralem Aščić, novinar "Avaza"). Mi znamo kada je ovaj njega Aščerić zvao, sve mi znamo – kaže Osmica na snimku.

Međutim, iz Suda BiH, na upit koji smo adresirali na predsjednika Ranka Debevca, ne žele reći da li je Mehmedagić imao sudsku naredbu za praćenje i prisluškivanje novinara "Avaza".

Ovo je upit koji smo im poslali:

Budući da je na audiosnimku koji je objavio portal „Dnevnog avaza“ 17. i 18. septembra direktor OSA-e BiH Osman Mehmedagić direktno tokom razgovora s glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić i njenom zamjenicom Ozrenkom Nešković potvrdio da prati i prisluškuje novinara „Dnevnog avaza“ Miralema Aščerića (Aščić), možete li nam odgovoriti da li ste upoznati s tim je li Mehmedagić imao sudsku naredbu za mjere koje je poduzela OSA i, ako jeste, da li je iste potpisao i odobrio predsjednik Suda Ranko Debevec? S obzirom na težinu izgovorenih riječi, tražimo da u najkraćem roku odgovorite na naš zahtjev.

Isti upit poslali smo i Halilu Lagumdžiji, predsjedniku VSTV-a BiH, te glavnoj disciplinskoj tužiteljici Aleni Kurspahić-Nadarević.


Zloupotrijebio svoje ovlasti

Budući da u Sudu BiH šute i ne žele dati odgovor na ovo pitanje, onda je sasvim logično da ili nešto kriju, ili OSA i Mehmedagić uopće nisu ni imali sudski nalog koji mora potpisati i odobriti Debevec za posebne istražne radnje protiv "Avazovog" novinara.

Sve ovo ukazuje na to da je Mehmedagić zloupotrijebio svoje ovlasti i  bez sudske naredbe pratio i prisluškivao novinara, čime je očito počinio više krivičnih djela.

Sada su na redu pravosudni organi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.