ZANIMLJIVOSTI

Dušan Lepir iz Srpca: U rebuse pretvorio 500 narodnih izreka

Ukoliko riješi i finansijsku enigmatiku, objavit će knjigu rebusa

B. Grgić

Dušan Lepir: Znao sam dnevno izraditi po 10 rebusa

Foto: Avaz


Gotovo tri godine su bile potrebne Dušanu Lepiru, penzioneru iz Srpca, da više od 500 poslovica i izreka pretoči u rebuse.

Po tome je jedinstven ne samo u BiH već i u regionu. Ukoliko riješi i finansijsku enigmatiku, objavit će knjigu rebusa.

Kombinacija slika

Lepir kaže da je poslovice i izreke teško obraditi u originalnom obliku.

- Kombinacijom slika, slova i znakova predstavio sam ih u punom značenju. Prvo sam pretvorio one koje sam do tada znao, a onda sam potražio knjigu u kojoj je bilo sabrano više stotina i sve ih obradio. Napravljeni su tako da ih mogu odgonetnuti i početnici, ali ima nekoliko koje bi, sigurno, zagolicale prave enigmate - kazao je Lepir.

Ovaj vitalni 70-godišnjak kontaktirao je jednu izdavačku kuću u Banjoj Luci s namjerom da izda knjigu, ali je saznao da se radi o kompliciranom i skupom poslu, zbog čega je privremeno odustao od ove ideje.

  • Lepir kaže da je poslovice i izreke teško obraditi u originalnom obliku

    Lepir kaže da je poslovice i izreke teško obraditi u originalnom obliku

    Foto: Avaz


- Pojasnili su mi da nemaju osobu za stručnu obradu rebusa, a od drugih kompjuterskih znalaca iz Srpca sam dobio informaciju da to mnogo košta, a nisam u mogućnosti da to samostalno finansiram. Štampanje ne bi izazvalo veće troškove, ali je priprema najskuplja, pa ako bih pronašao nekoga ko bi bio spreman da to učini pod povoljnim uslovima, rado bih objavio knjigu - rekao je Lepir.

Dušan Lepir se enigmatikom bavio cijeli život, posebno kao mlađi. Kupovao je časopise u kojima su izlazili, a onda je počeo samostalno da ih konstruira.

Mnogo hobija

- Znao sam dnevno izraditi po 10 rebusa, ali one teže nisam mogao ni za tri dana. Za njih se svojevremeno zainteresovao i nekad popularni sarajevski list „Orbis“, koji ih je dosta objavio - istakao je Dušan Lepir, penzioner s mnogo hobija.

Osim enigmatikom, bavi se i izradom skulptura, planinarenjem...

Figura Novaka Đokovića

  • Figura je visoka oko 212 centimetara

    Figura je visoka oko 212 centimetara

    Foto: Avaz


Vremešni Srpčanin prepoznatljiv je i kao vrstan majstor, a za protekle tri decenije napravio je više od 500 eksponata od drveta s motivima ljudi, životinja i raznih predmeta. 

Najnoviji rad koji je zaokupio pažnju javnosti je figura Novaka Đokovića, koju izrađuje u približno prirodnoj veličini, a završetak se očekuje do početka oktobra. Figura je visoka oko 212 centimetara i teška više od 100 kilograma.

Više o:

Dušan Lepir Enigma
NA VRH

Podijeli članak na