ANALIZIRAMO

Blokiraju rad bh. institucija dva mjeseca: Za nerad će dobiti više od 162.000 KM

Uzet će plaću za nerad koju prosječan građanin dobije za godinu dana, i to za jako težak rad, kazala je Marić

Bh. parlamentarci imaju najviša primanja u regiji. Fena

Piše: L. Memčić

24.9.2021

Nakon što je Valentin Incko (Inzko), bivši visoki predstavnik za BiH, donio odluku o nametanju izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina, političari iz RS zaposleni u državnim institucijama blokiraju njihov rad od kraja jula.

Paraliza političkog života

Plaće, paušali, novac za odvojeni život, prijevoz, smještaj, topli obrok, dnevnice za službena putovanja, sve će to uredno stići na bankovne račune zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i ministara, bez obzira na to rade li ili ne i da li neki od njih paraliziraju i blokiraju politički život u BiH.

Ukupna primanja poslanika i delegata, prema analizi nevladine organizacije Centar civilnih inicijativa (CCI), kreću se od 4.800 KM do 6.500 KM i najviša su u regiji.

Bez dodataka

U prosjeku, plaće delegata i zastupnika u Parlamentarnoj skupštini iznose 4.500 KM. U Domu naroda je pet delegata koji odbijaju doći na sjednice. Uzevši u obzir prosjek plaće, bez ostalih naknada, za dva mjeseca (ne)rada onima koji opstruiraju funkcioniranje će biti isplaćeno minimalno 45.000 maraka.

Koeficijent plaće delegata iznosi 8,40, kao i zastupnika u Predstavničkom domu. U Predstavničkom domu 13 zastupnika iz RS odbija doći na sjednice, a za period njihovog nedolaska na posao iz budžeta će im biti uplaćeno oko 117.000 maraka, plus dodaci na plaću.

Nemaju prava na naknade

Pavlović: Ne učestvuju u radu. Avaz

Politički analitičar Zoran Pavlović smatra da, ukoliko neko, iz bilo kojeg razloga, neće da učestvuje u radu, kao što radnik koji ne dođe na posao ne dobije plaću za neopravdani izostanak sa posla, nema pravo na naknade koji proističu iz činjenice da su zaposleni i da trebaju obavljati neki posao koji je od značaja iz koristi za građane Bosne i Hercegovine, bez obzira koji je motiv.

- Ako je situacija takva da u privredi radnik koji ne dođe na posao, ili odbija da radi, ne može dobiti plaću, onda mislim da tako treba biti i u javnim sektorima, institucijama i slično - istakao je Pavlović.


Bez reakcije

Marić: Navikli su na to. Avaz

Analitičarka Ivana Marić smatra da se bh. političari još i lijepo ponašaju s obzirom na to šta im je sve dozvoljeno.

- Navikli su na to. Vremenom smo im pokazali da nećemo reagirati ni na šta. To se ne odnosi samo na vladajuće političare već i na opozicione koji pristaju na taj način i ne koriste sva moguća sredstva da ih natjeraju da rade. Posebno građani koji jedva čekaju izbore pa da ponovo glasaju za te iste političare koji primaju te plaće za dva mjeseca nerada. To bi bilo dobro da je to samo ta dva mjeseca. Oni već godinama blokiraju, ali evo za ova dva mjeseca će uzeti plaću za nerad koju prosječan građanin dobije za godinu dana i to za jako težak rad. Ako to građanima nije dovoljno i ako će opet glasati za te iste političare, zašto oni to ne bi i dalje radili - ističe Marić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.