POSLJEDICE SUŠE

U Posavskom kantonu proglašeno stanje prirodne nesreće

Mnogim farmama već prijeti gašenje, rekao je Bićo

Velike štete na parcelama. Arhiv

Piše: L. M.

25.9.2021

Na području Posavskog kantona proglašeno je stanje prirodne nesreće, a uzrok je suša. Nedostatak vlage i visoke temperature sve od juna prouzrokovale su manji prinos kukuruza te drugih poljoprivrednih kultura.

Cijene rastu, a poljoprivrednici su zabrinuti jer su uložili su puno truda, vremena i novca. Zabrinjava ih i činjenica da bi moglo doći do nestašice stočne hrane. Šteta od suše se izražava u velikim omjerima.

Osim suše koja je zahvatila cijelo ovo područje, vidljive su i posljedice mraza, koji je u dodatno smanjio kvalitetan urod voća.

Ova godina zatekla je sve poljoprivrednike, među kojima su i pčelari, a neki od poljoprivrednika ističu kako će na godinu ponoviti jednaku sadnju, dok drugi kažu da kukuruz sigurno neće saditi, jer se ne isplati.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH za "Avaz" je ranije kazao da vlast mora hitno reagirati kako bi se ublažile posljedice najveće suše u posljednjih 50 godina, čije se štete, kako kaže, već mjere u stotinama miliona KM.

Naveo je da su žitarice na određenim parcelama pretrpile štete i do 80 posto, te da od Vlade FBiH traže da izvrši rebalans budžeta kako bi najmanje 20 miliona KM preusmjerilo na poticaje poljoprivredi.

- Stočari neće moći pregurati zimu ako sad ne dobiju nešto pa da kupe hranu dok su cijene još jeftnije. Svaki dan stočna hrana je sve skuplja i radi toga smo reagirali da se to na neki način nadomiri i da se ljudima isplati da mogu prezimovati da se farme ne gase. Mnogim farmama već prijeti gašenje - rekao je Bićo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.