SAMIT U BUDIMPEŠTI

Dodik je novi prvak evropskih desničara

Zabrinjava činjenica da probosanske političare ne vidimo s vrhom evropskih liberalno-demokratskih snaga

Dodik: Govorio o vrijednostima tradicionalne porodice. Arhiv

Piše: D. Hadžović

26.9.2021

Milorad Dodik učestvovao je ove godine na Demografskom samitu u Budimpešti pod okriljem teme “Porodica - ključ stabilnosti”. Ovaj samit, koji Viktor Orban, mađarski premijer, koristi za promociju svoje nacional-konzervativne i desničarske ideologije, predstavlja svojevrsno godišnje okupljalište „desničarske internacionale“.


Desničarska elita

Osim Orbana i Dodika, samitu su ove godine prisustvovali i slovenski premijer Janez Janša, premijer Poljske Mateuš Moravjecki, češki predsjednik vlade Andrej Babiš, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši Trampov (Trump) potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence).

S izuzetkom Vučića i donekle Babiša, koji važe za populiste spremne sjediti na više stolica, svi drugi lideri pripadaju desničarskom krugu nacionalnih konzervativaca ili suverenista, kako sebe vole nazivati.

Oni globalizaciji i transnacionalnim institucijama suprotstavljaju nacionalnu državu, kosmpolitizmu i multikulturalnosti nacionalnu tradiciju, otvorenom suprotstavljaju zatvoreno društvo.

Države poput Poljske ili Mađarske posljednjih godina samom projektu Evropske unije zadaju velike glavobolje, protiveći se njegovim temeljnim liberalnim vrijednostima. Stvari poput beskompromisnog odbijanja da na sebe preuzmu barem dio tereta migrantske krize, zabrana abortusa u Poljskoj, ograničavanje slobode medija u Mađarskoj ili, generalno, odbijanje integracijskih politika Unije, izrodilo je pokret političkih lidera i država koje su, prema svojim vrijednostima i modelu, bliže Putinovoj Rusiji nego zapadnom liberalno-demokratskom idealu (uostalom, Orban i javno izjavljuje da je era liberalne demokratije gotova).

Činjenica da je Milorad Dodik u ovo društvo ne samo dobrodošao nego da se na njihovim skupovima tretira potpuno ravnopravno s istočnoevropskim liderima i američkim potpredsjednikom šalje jednu zabrinjavajuću poruku.


Pozivanje na raspad

Dodik ima svoju internacionalu. Dodik ima svoju međunarodnu podršku. Njegovo zaokretanje od socijaldemokrate prema ekstremnom nacionalizmu možda je svojevremeno dovelo do izbacivanja iz Socijalističke internacionale i Partije evropskih socijalista. Ali njegova islamofobična retorika, pozivanje na raspad BiH, DH i stvaranje zaokruženih nacionalnih država te protivljenje globalističkim procesima, naišli su na izuzetnu dobrodošlicu među radikalno desnim globalnim snagama.

I dok podrška evropskih nacionalista Dodiku ne treba čuditi, ono što zabrinjava je činjenica da probosanske političare ne vidimo s vrhom evropskih liberalno-demokratskih snaga. 

Evropljanin u Evropi

- Sebična evropska politika prazni Balkan, koji će se puniti migrantima koji dolaze iz zemalja s različitim kulturama. Pitam vas, da li će za nekoliko decenija Evropljani živjeti u Evropi - grmio je Dodik u Budimpešti s govornice, zabrinut za budućnost bijele, pardon, evropske rase u Evropi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.