VERBALNI SUKOB

Šeranić odgovorio Stanivukoviću: Nepromišljene i neodgovorne izjave

Nadležne ustanove i institucije su već dale sve informacije i objasnili da se za liječenje pacijenata koristi kiseonik koji ispunjava sve norme, poručio je Šeranić

E. H. / SRNA

Alen Šeranić odgovorio Drašku Stanivukoviću

Foto: Avaz


Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić apelovao je na građane da ne uzimaju u obzir nepromišljene i neodgovorne izjave pojedinaca o tome kako šteti kiseonik koji se koristi niz godina u zdravstvenim ustanovama i koji samo čini dobro ljudima.

Šeranić je upitao ko će biti odgovoran kada pacijenti skinu maske i ne žele da se liječe, a ljekari treba da ih uvjere da im je to nužna pomoć.

Smišljeni spin

- Ovakvim smišljenim spinom omalovažena je i bačena pod noge medicinska struka i to zarad čega!? Zarad lične promocije i stavaranja političke hajke što je cilj onakve vrste nastupa i zamjene teza. U najmanju ruku to je neodgovorno da ne znajući uopšte o čemu govorite, vi sasvim slobodno dajete ocjene o kiseoniku koji se koristi za spas ljudskih života - istakao je Šeranić u izjavi za Srnu.

On je naglasio da građani mogu sami da procjene koliko su te tvrdnje gradonačelnika Banja Luke Draška Stanovukovića zlonamjerne i to ne prema njemu, Vladi RS, politici ili stranci, već upravo prema građanima čime pričinjavaju ogromnu štetu samim pacijentima.

- Jedna je stvar dovoditi u pitanje registraciju djelatnosti neke firme, a potpuno druga da na osnovu plasiranja nepotpunih informacija i ubacivanja čistih insinuacija dovedete u zabludu stotine pacijenata, koji se možda u ovom trenutku bore za život, i članova njihovih porodica. Baciti sumnju i paniku i na taj način direktno ugroziti zdravlje pacijenata kao što je juče urađeno u najmanju ruku je neozbiljno i nepromišljeno - istakao je Šeranić.

On je naglasio da su se zdravstveni radnici u bolnicama već suočili sa situacijom da moraju porodicama i pacijentima objašnjavati da ih liječe, a ne da im čine nažao i da svoj posao rade odgovorno i profesionalno bez prestanka, posebno u posljednje skoro dvije godine.

Nadležne ustanove i institucije

- Nadležne ustanove i institucije su već dale sve informacije i objasnili da se za liječenje pacijenata koristi kiseonik koji ispunjava sve norme. Molim građane da, kada se informišu o liječenju, a terapija kiseonikom jeste liječenje, to čine isključivo slušajući struku i samo struku. Jedino struka može o tome govoriti i to se u javnom zdravstvu ne može dovoditi u pitanje – poručio je Šeranić.

Kada je riječ o korištenju kiseonika, naglasio je Šeranić, treba pozvati ljude kojima je taj kiseonik bio neophodan i prijeko potreban, koji im je spasio živote.

- Ti ljudi najbolje znaju koliko im taj kiseonik pomaže u situacijama kada se bore za vazduh, a onaj koji nije vidio čovjeka kako se bori za vazduh onda stvarno ne zna šta priča - zaključio je Šeranić.

Podsjećamo, Stanivuković je jučer izjavio da će protiv odgovornih lica podnijeti krivične prijave zbog, kako je rekao, isporučivanja kiseonika UKC-a „koji nije prošao kontrole i isporučuje ga firma koja ima dozvolu za uvoz samo tehničkog, a ne i medicinskog kiseonika“.

NA VRH

Podijeli članak na