VISOKI PREDSTAVNIK

Šmit se nada izbornoj reformi prije izbora 2022. godine

Dejtonski sporazum vrlo jasno kaže da ne postoji treći entitet i to je osnova za moj rad, rekao je Šmit

Kristijan Šmit. Fena

Fena

30.9.2021

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) izjavio je da podržava izbornu reformu koja će zemlju približiti Evropskoj uniji, te se nada postizanju sporazuma o takvim promjenama uoči izbora koji se održavaju u oktobru sljedeće godine.

- Bilo bi dobro da se promjena izbornog zakona dogodi na vrijeme prije izbora u oktobru 2022. godine - rekao je Reutersu visoki predstavnik u BiH, misleći na promjene prema jednakim i demokratskim pravima za sve građane.

- Odluke Evropskog suda za ljudska prava nisu provedene, poput presude Sejdić-Finci u kojoj se navodi da se neko ko se ne identifikuje ni kao Hrvat, Srbin ili Bošnjak ne može kandidovati za predsjednika. To mora biti promijenjeno - rekao je Šmit.

Njegov ured nadzire provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Šmit, bivši njemački ministar, izjavio je da trenutni zakon ne ispunjava međunarodne zahtjeve, uključujući sudske presude.

Visoki predstavnik u BiH je također komentarisao pritužbe bosanskih Hrvata u BiH da zakon ne garantuje jednaku zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini - Hrvate, Srbe i Bošnjake - Šmit se pozvao na Dejtonski sporazum kojim su stvorena dva entiteta, jedan u kojoj su većina Bošnjaci i Hrvati, a drugi u kojoj su većina Srbi.

- Dejtonski sporazum vrlo jasno kaže da ne postoji treći entitet i to je osnova za moj rad - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.