POTPREDSJEDNIK PDP-A

Marković: Afera "Kiseonik" samo je vrh ledenog brijega

Podsjetio je da je BiH druga u svijetu po stopi smrtnosti od koronavirusa

Slaviša Marković, potpredsjednik PDP-a. Arhiv

N. Aj.

1.10.2021

Afera "Kiseonik" koja trenutno potresa Republiku Srpsku, samo je vrh ledenog brijega u nizu afera koje se dovode u vezu sa neuspješnom borbom protiv koronavirusa korona, kao i onih koje su se nizale tokom vanrednog stanja, saopćio je Slaviša Marković, potpredsjednik PDP-a.

- Ne smije se zaboraviti da je slučaj nabavke maski od turističke agencije tek otvoren, da su nam pokušali podvaliti šatorsku konstrukciju pod mobilnu bolnicu, a još nemamo dokaza da li je novac uplaćen za to vraćen u budžet, a svoj epilog čeka i velika afera nabavke respiratora u Republici Srpskoj - kazao je Marković.

Podsjetio je da je BiH druga u svijetu po stopi smrtnosti od koronavirusa, a da je tokom posljednjeg talasa zaraze Republika Srpska pogođena više nego FBiH:

- Po svim parametrima, u svijetu smo na dnu, samo po smrtnosti od koronavirusa u vrhu. Ministar Šeranić ne odgovara šta je razlog tome, ukoliko je kiseonik koji se daje pacijentima ispravan, kao ni na mnoga druga otvorena pitanja. I pored svega, na čelu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i dalje stoji čovjek koji se uporno pravi da drži konce u svojim rukma, a zapravo se sve više bavi politikanstvom, umjesto svojim poslom. Alen Šeranić je, da ima imalo dostojanstva, morao podnijeti ostavku nakon prvih afera u vezi sa nabavkama u vrijeme vanrednog stanja, a sada, nakon otvaranja i afere "Kiseonik", morao bi biti smijenjen, kao i svi odgovorni. Očekujemo da pravosuđe u svim navedenim aferama otvori slučajeve i postupi po zakonu - zaključio je Marković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.