SUSRETI

Turković i Fris: Opredjeljenost EU u procesu pristupanja BiH

Teme susreta su bile EU integracije, saradnja BiH i EU na polju vanjske politike, sigurnosti i odbrane, migracije, kao i aktuelna politička situacija u BiH

Tokom sastanka. MVP BiH

Piše: Fu. M.

1.10.2021

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas sa zamjenikom generalnog sekretara za Zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku (CSDP) i krizne odgovore pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Čarlsom Frisom (Charles Fries).

Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johan Satler (Johann Sattler).

Teme susreta su bile EU integracije, saradnja BiH i EU na polju vanjske politike, sigurnosti i odbrane, migracije, kao i aktuelna politička situacija u BiH, sa posebnim akcentom na reformske procese na putu BiH ka EU.

Razgovarano je o izazovima u napretku BiH, te mogućnostima snažnije saradnje sa posebnim naglaskom na odvraćanje negativnih stranih utjecaja u BiH i cijeloj regiji. Ministrica Turković je istakla da je BiH predana svom putu ka EU i da je pristupanje Evropskoj uniji strateški cilj, svjesni da svaki napredak u provođenju mjera iz reformske agende omogućava i olakšava budući napredak BiH na evropskom putu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.