PODSJEĆANJE

Gdje smo bili prije nešto više od godinu: BiH na putu od hurma-diplomatije do EU

Turković u konačnici je zakucala prijemom iranskog ministra u jeku masovnih protesta u ovoj zemlji zbog kršenja ljudskih prava

Ali i Bisera Turković: Od Saudijske Arabije do Maldiva. Facebook

Danijal Hadzovic

15.3.2024

Evropska komisija preporučila je otvaranje pregovora Evropske unije s Bosnom i Hercegovinom o pristupanju, što je historijski iskorak za našu zemlju.

Otvaranje evropskog puta istovremeno prati i žestoka diplomatska inicijativa zapadnih lidera prema našoj zemlji, pa je tako Sarajevo posljednjih mjeseci redovan domaćin diplomatima.

Zapadni državnici

U BiH su bili predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von Leyen), premijer Nizozemske Mark Rut (upravo je stav ove države od krucijalne važnosti za evropski put BiH, budući da je dosad bila relativno skeptična prema proširenju), njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) i mnogi drugi, dok su naši najviši zvaničnici, s ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem na čelu, također redovni posjetioci zapadnih metropola u kojima se susreću s najvišim državnicima.

Ipak, do prije samo nekoliko mjeseci Bosna i Hercegovina bila je u potpuno drugačijoj situaciji. Zapadni državnici zaobilazili su nas u širokom luku, a ni mi nismo bili poželjan gost kod njih.

I dok je u slučaju Milorada Dodika i vlasti u RS to i bilo razumljivo zbog istrajavanja na saradnji s Putinom i antizapadnih politika, Bošnjaci su imali tu sreću da je barem resor vanjskih poslova u raspodjeli pozicija uglavnom bio pod njihovom kontrolom, što znači da su imali otvorena vrata u svijetu za lobiranje za euroatlantsku budućnost BiH i jačanje odnosa s našim najvećim saveznicima.

No, umjesto toga, Bakir i Sebija Izetbegović su za ministricu vanjskih poslova postavili Biseru Turković. Njene diplomatske aktivnosti bile su uglavnom usmjerene ka istočnim zemljama, pa je svoj mandat u većoj mjeri provodila pokrivena nego otkrivena.

Od njenih diplomatskih uspjeha posebno se može izdvojiti osiguravanje donacije u hurmama iz Saudijske Arabije za ramazan 2021. godine. Osim hurmi, Turković je u finišu svog mandata uspjela posjetiti i Maldive, gdje se u pauzi između brčkanja sastala s predsjednikom ove zemlje koji nije krio iznenađenje posjetom bh. ministrice.

Njena beba

Turković je u konačnici zakucala prijemom iranskog ministra vanjskih poslova Amira Abdolahanija u jeku masovnih protesta u ovoj zemlji nakon što je šerijatska policija ubila Mahsu Amini zbog „nepropisno“ pokrivene kose, čime je jasno gurnula prst u oko zapadnim saveznicima. Naravno, sastajala se i sa Sergejem Lavrovom, ministrom vanjskih poslova Rusije.

Sve te diplomatske „poduhvate“ pratile su i genijalne izjave, poput one da su građani BiH razmaženi jer imaju šta jesti, a, naravno, pobrinula se i da vlastitog sina Alija, kojeg oslovljava s „moja beba“, uhljebi u Ambasadi BiH u Kataru.

Vjerna Iranu

Turković je i nakon mandata nastavila brukati državu BiH, pa se krajem decembra prošle godine pod šamijom pojavila na Teheranskoj međunarodnoj konferenciji o Palestini. U kojem svojstvu je ona boravila u glavnom gradu Irana i koga je predstavljala, nije još poznato, a od njenog samovoljnog čina se MVPBiH morao ograđivati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.