NE PONOVILO SE

Osuđenici, optuženici za ratne zločine, iranski saveznici: Ko nas je vodio 25 godina

Nije čudno što je evropski proces BiH otkočen upravo nakon što su ovakvi likovi i ovakve garniture uklonjeni s vlasti

SDA: Tužilaštvima pune ruke posla zbog njih. Avaz

Danijal Hadzovic

16.3.2024

Stranka demokratske akcije (SDA) teško podnosi gubitak vlasti. Njihova nervoza i histerija već dostižu stadije pokušaja fizičkih obračuna s protivnicima po skupštinama. Akcent je na ''pokušaja'', s obzirom na to da, kako smo mogli u četvrtak vidjeti na sjednici Skupštine KS, na kraju oni izvuku deblji kraj.

Opravdan strah

No, njihov strah je potpuno opravdan. Ne samo da su ostali bez milijardi prihoda u državnim kompanijama, budžeta, agencija, kontrole nad pravosuđem i OSA-om, preko koje će špijunirati i pakovati protivnicima, nego se sada, konačno, počinju polako odmotavati i pred sud dovoditi sva nedjela koja je ova stranka ostavila iza sebe.

Tako su se u kratkom periodu iz ministarskih fotelja zvaničnici SDA počeli seliti u zatvore i na optuženičke klupe.

Fadil Novalić. Fena

Fadil Novalić ipak će morati odslužiti četverogodišnju kaznu zatvora nakon što mu posljednji pokušaji zavrzlama s pomilovanjima i odgađanjem zatvora nisu pomogli, a od velike pomoći mu nije bio ni bivši novinar i advokat u pokušaju Senad Pećanin, isti onaj koji je prije tri godine govorio da Novalića treba odmah pritvoriti.

Selmi Cikotiću, bivšem ministru sigurnosti ove stranke, počelo je suđenje u Sudu BiH za zločine nad bugojanskim Hrvatima.

Osman Mehmedagić Osmica. Avaz

Bakirova i Sebijina dojučerašnja desna ruka Osman Mehmedagić Osmica iz Vojkovića se preselio u kućni pritvor, osumnjičen za nelegalno prisluškivanje sudija, dijeljenje iskaznica OSA-e jaranima, uništavanje dokaza itd.

Iran u srcu

Nije poznato šta trenutno radi Bisera Turković, mada smo je krajem prošle godine mogli vidjeti pod maramom na nekakvoj međunarodnoj konferenciji u Iranu, gdje još nije poznato koga i šta je predstavljala. Inače, tokom svog mandata Turković je održavala prisne odnose s Iranom i sličnim nedemokratskim zemljama.

Bisera Turković. Avaz

Uzimajući sve u obzir, nije čudno što je evropski proces BiH otkočen upravo nakon što su ovakvi likovi i ovakve garniture uklonjeni s vlasti. Trojci možemo svašta zamjerati, ali barem ne jasnu evropsku opredijeljenost i okrenutost ka Zapadu.

A sada zamislite kako bi evropski put BiH, u trenutku kada je EU zbog izmijenjenih geopolitičkih okolnosti želi što prije staviti u svoj voz, izgledao da su im partneri, uz Putinovog prijatelja Dodika, SDA-ovi osuđenici, optuženici za ratne zločine, iranske drugarice, osmice...

Prohujao s vihorom

Posebno je zanimljiv slučaj Fikreta Prevljaka. Bivši čelnik Kantonalnog odbora SDA, kojem je, prema čuvenom snimku, Asim „sredio“ da na ovu poziciju bude izabran umjesto Semira Efendića, prema nezvaničnim informacijama, nalazi se negdje u bjekstvu dok svoju višemilionsku imovinu u nekretninama pokušava rasprodati preko OLX-a. 

Razlog za bijeg, špekulira se, jesu saznanja u vezi sa slučajem ubistva Dženana Memića, pa je Prevljak odlučio „preventivno“ da se sakrije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.