ALARMANTNO

Najave „Elektroprivrede BiH“ izazvat će domino-efekt: Hiljade ljudi ostaju bez posla zbog poskupljenja struje!?

Okupit ćemo se na jednom mjestu kako bismo razgovarali i pokušali naći rješenje za ovu situaciju, kaže Džindić

Hoće li građani dobiti drastično više račune za struju. Arhiv

Piše: E. Halimić - L. Memčić

2.10.2021

„Elektroprivreda BiH“ najavila je drastično povećanje cijene električne energije od 70 do 120 posto.

Ukoliko prijedlog „Elektroprivrede BiH“ bude prihvaćen, hiljade građana BiH će ostati bez posla, a slijedi i još jedno drastično poskupljenje životnih namirnica.


Pronaći rješenje

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović za „Avaz“ je kazao da je u FBiH tržište električne energije liberalizirano, i to prema postojećem zakonu.

- Shvatam „Elektroprivredu BiH“, koja ima zakonsku obavezu da se prilagodi tržištu. Cijene električne energije trenutno jezivo rastu i to je njihovo obrazloženje. Oni imaju korekcione faktore, ali oni su nedovoljni. Pazite, kad neko dođe s ovakvim prijedlogom, to automatski znači zatvaranje firme. Svako poskupljenje koje je više od jednocifrenog je problem, sve preko toga je zaista neprihvatljivo - naglasio je Smailbegović.

Smailbegović: Može dovesti do inflacije. Arhiv

Dodao je da je u ovom slučaju potrebna podrška Vlade Federacije BiH.

- Vlada FBiH je ta koja ima zakonsku mogućnost da reagira u ovom slučaju. Zakon im je omogućio da vrše intervencije. Vlada FBiH je većinski vlasnik „Elektroprivrede BiH“ i ima mogućnost da utječe i pomogne. Analizirali smo i tržište, pogledali smo šta rade države u regiji, pa i u RS. Studiozno smo pristupili ovom problemu. Sad slijedi sastanak s Vladom FBiH - pojasnio je Smailbegović.

Najavljen sastanak

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić za „Avaz“ je kazao da će se početkom sljedeće sedmice u sjedištu Vlade Federacije BiH okupiti svi akteri ovog procesa.


Džindić: Slijedi sastanak svih aktera. Arhiv

- Za utorak, 5. oktobar, dogovoren je zajednički sastanak predstavnika Udruženja poslodavaca FBiH i „Elektroprivrede BiH“ s federalnim premijerom Fadilom Novalićem. Okupit ćemo se na jednom mjestu kako bismo razgovarali i pokušali naći rješenje za ovu situaciju - poručio je Džindić.

Bektić: Pad životnog standarda

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludin Bektić kazao nam je da će doći do pada životnog standarda, odnosno porasta potrošačkih cijena.


Bektić: Mora se uključiti Vlada FBiH. Arhiv

- To će se odraziti na status i standard građana. Cijene u maloprodaji robe široke potrošnje su gotovo svakodnevno strahovito u porastu. Ako poskupi električna energija i drugi energenti poput nafte, samim tim će doći do pada životnog standarda. Potrebno je da se Vlada FBiH uključi da podigne cijenu rada kako bi porasla potrošnja - zaključio je Bektić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.