SAOPĆENJE

Stranka za BiH: Bosna i Hercegovina treba suštinske izmjene Ustava

Ustavna struktura današnje Bosne i Hercegovine je rezultat udruženih zločinačkih poduhvata, etničkog čišćenja i genocida, što bi trebala biti polazna osnova za razgovore o ustavnim promjenama

Stranka za BiH. Facebook

E. T.

2.10.2021

Kako bi dostigla demokratski standard Evropske unije čiji član želi postati, Bosna i Hercegovina bi trebala suštinsku ustavnu reformu koja bi poništila rezultate genocida i etničkog čišćenja. Kozmetičke ustavne izmjene koje dodatno produbljuju podjele nisu dobra rješenja za budućnost Bosne i Hercegovine.

Evropski standard bi trebao biti puna demokratija, a nikako etničko predstavljanje koje vodi u nove tužbe pred Evropskim sudom za ljudska prava. Spominjanje tzv. Fileovog modela ili rješenja na tragu Aprilskog paketa su već propali pokušaji izmjena Ustava koja su reducirala demokratiju i udaljavala Bosnu i Hercegovinu od Evrope i savremenog demokratskog svijeta.

Ako se borimo za pravo svakog pojedinca, što i jeste suština presuda Pilav-Sejdić-Finci, onda je i zaštićen svaki kolektiv kroz pojedinca. Obrnuto, zaštitom određene etničke skupine u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, uvijek ostavlja članove te skupine bez prava u drugom dijelu države.

Ustavna struktura današnje Bosne i Hercegovine je rezultat udruženih zločinačkih poduhvata, etničkog čišćenja i genocida, što bi trebala biti polazna osnova za razgovore o ustavnim promjenama. Svako rješenje koje ne nudi poništavanje tih rezultata, nije rješenje, nego nastavak održavanja krize


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.