BRISEL

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Evropsko vijeće je također osudilo odluke izraelske vlade da dalje širi ilegalna naselja širom okupirane Zapadne obale

Evropsko vijeće je oštro osudilo ekstremističko nasilje među naseljenicima,. Platforma X

FENA

19.4.2024

Evropsko vijeće je danas odlučilo da uvrsti četiri osobe i dva entiteta pod Globalni režim sankcija EU za ljudska prava. Navedeni pojedinci i entiteti odgovorni su za ozbiljna kršenja ljudskih prava Palestinaca, uključujući mučenje i druga okrutna, nečovječna ili ponižavajuća postupanja ili kažnjavanje, te za kršenje prava na imovinu i privatni i porodični život Palestinaca na Zapadnoj obali, saopćeno je iz Brisela.

Navedeni entiteti su Lehava, radikalna desničarska jevrejska suprematistička grupa, i Hilltop Youth, radikalna omladinska grupa koja se sastoji od članova poznatih po nasilnim djelima protiv Palestinaca i njihovih sela na Zapadnoj obali. Dvije vodeće ličnosti Hiltop Juta, Meir Etinger i Eliša Jered, također su navedene. Obojica su bili uključeni u smrtonosne napade na Palestince 2015. i 2023. godine.

Današnje oznake uključuju i Neria Ben Pazija, koji je optužen za višestruke napade na Palestince u Wadi Seequ i Deir Jariru od 2021. godine, i Jinona Levija, koji je učestvovao u više nasilnih djela protiv susjednih sela iz svoje rezidencije u ilegalnoj ispostavi farme Mitarim.

Sa današnjim popisima, restriktivne mjere prema Globalnom režimu sankcija za ljudska prava EU sada se primjenjuju na 108 fizičkih i pravnih osoba i 28 subjekata iz niza zemalja.

Oni koji su navedeni pod režimom sankcija podliježu zamrzavanju imovine, a davanje sredstava ili ekonomskih resursa, direktno ili indirektno, njima ili u njihovu korist, je zabranjeno. Dodatno, zabrana putovanja u EU odnosi se na navedena fizička lica.

U svojim zaključcima od 21. do 22. marta 2024, Evropsko vijeće je pozvalo na hitno zaustavljanje nasilja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, te da se osigura siguran pristup Svetim mjestima. Evropsko vijeće je oštro osudilo ekstremističko nasilje među naseljenicima, navodeći da počinioci moraju biti pozvani na odgovornost; i pozvao Vijeće da ubrza rad na usvajanju relevantnih ciljanih restriktivnih mjera. Evropsko vijeće je također osudilo odluke izraelske vlade da dalje širi ilegalna naselja širom okupirane Zapadne obale i pozvalo Izrael da poništi ove odluke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.