IZGRADNJA 3.426 DOMOVA

EU osuđuje odluku Izraela o izgradnji novih ilegalnih stambenih objekata na Zapadnoj obali

EU osuđuje odobrenje izraelskog Vrhovnog vijeća za planiranje s ciljem daljeg širenja ilegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali

Evropska unija (EU) osudila je plan Izraela da proširi ilegalna naselja. Anadolija

Anadolija

7.3.2024

Evropska unija (EU) osudila je plan Izraela da proširi ilegalna naselja izgradnjom novih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali, javlja Anadolija.

U saopćenju Službe za vanjske poslove EU-a upućen je apel Izraelu da odustane od takve odluke.

- EU osuđuje odobrenje izraelskog Vrhovnog vijeća za planiranje s ciljem daljeg širenja ilegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali izgradnjom 3.426 domova - navodi se te naglašava da su ova naselja potpuno nezakonita.

U saopštenju se navodi da EU ponavlja da "ilegalna naselja predstavljaju prepreku miru jer ugrožavaju dvodržavno rješenje".

Tenzije u regionu

Također se upozorava da bi ova odluka mogla dodatno povećati tenzije u regionu.

- Osim toga, proširenje naselja u potpunosti je u suprotnosti sa postojećim naporima u smjeru smirivanja tenzija, što je još važnije uoči predstojećih praznika ramazana, Pesaha i Uskrsa - navodi se.

Vrhovno vijeće za planiranje Izraela odobrilo je u srijedu planove za izgradnju 3.500 stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali. Novi domovi biće izgrađeni u naseljima Ma'ale Adumim, Efrat i Kedar na Zapadnoj obali.

Država Izrael

- Država Izrael će nastaviti da raste i razvija se u svim oblastima, a naselja će također nastaviti da rastu, napreduju i cvjetaju - rekao je ministar finansija Bezalel Smotrih (Smotrich) u saopćenju.

- Ove godine smo uradili mnogo toga za naselja. Uz odobrenje stambenih jedinica, promovišemo seriju naselja, premjera zemljišta, sigurnosti, puteva i drugih najava u Judeji i Samariji (Zapadna obala) u neviđenim razmjerima - dodao je.

Prema palestinskim izvorima, oko 725.000 doseljenika živi u 176 jevrejskih naselja i 186 mjesta na okupiranoj Zapadnoj obali.

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranim teritorijama smatraju se nelegalnima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.