NEVIĐENA BRUTALNOST

Evropski parlamentarci optužili Izrael da čini genocid u Gazi

Ono što je šokantno jeste i potpuna ravnodušnost onih koji tvrde da brane demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava i vrijednosti

Ruševine u Gazi nakon izraelskog bombardiranja. AP

Anadolija

15.11.2023

Zastupnici u Evropskom parlamentu (EP) Mik Valas (Mick Wallace) i Kler Dali (Clare Daly) izjavili su da je Izrael počinio genocid u Pojasu Gaze, a da su Evropska unija (EU) i neke evropske vlade šutnjom potencijalni saučesnici u tom zločinu, javlja Anadolija.

Članovi Ljevice u Evropskom parlamentu Valas i Dali su za Anadoliju komentirali aktuelnu situaciju u blokiranom Pojasu Gaze i stav evropskih zemalja o izraelskim napadima na tu palestinsku enklavu.

Očigledna namjera

Dali je kazala da izraelski napadi na Gazu nedvojbeno predstavljaju genocid.

- To je jasno deklarirano. Namjera je očigledna, ovo je nova Nakba, da se narod Gaze iskorijeni s njegove zemlje. Ubijaju se nevini civili. Bolnice se gađaju iznova i iznova. Brutalnost je to kakvu nikada nismo vidjeli prije. Ovaj užas je šokantan za sve, ali je bez presedana i u smislu da vidimo taj horor na ekranu pred našim očima. Ono što je šokantno je i potpuna ravnodušnost onih koji tvrde da brane demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava i vrijednosti ​​i stalno drže predavanja svijetu. Ove vrijednosti ​​sada su vrijednosti ​​Evropske unije da bude saučesnik u genocidu - kazala je Dali.

Irska političarka Dali je, također, kazala da EU i vlade evropskih zemalja trebaju odmah promijeniti svoj stav.

- Moramo učiniti sve što možemo da zahtijevamo suspenziju svih sporazuma s Izraelom, embargo na oružje treba da bude osnovni minimum. Sve će biti gotovo kada američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) ili EU kažu prekid vatre - kazala je Dali.

Dali je poručila da svi oni koji zažmire pred Izraelom i šute potencijalno su saučesnici u izraelskom zločinu.

Jednaka odgovornost

- Zato što sada možemo vidjeti kako izraelski izvori koriste izjave evropskih institucija kao pokriće za svoje postupke. Izrael kaže eto vidite da su i Evropljani rekli da Hamas koristi ljude kao živi štit. Dakle, oni koji šute ne rade ništa. Oni rade još goru stvar, jer tako omogućavaju genocid i jednako su odgovorni pred zakonom - kazala je Dali.

I evropski parlamentarac Mik Valas smatra da Izrael čini genocid u Pojasu Gaze te je kazao da Izrael ne bi mogao izvoditi napade na Gazu bez podrške SAD i EU.

- EU i dalje tvrdi da je Izrael u ratu protiv Hamasa. To je laž. Izrael gađa civile. Izraelski režim je ubio više od 4.600 djece. Ovo nije rat protiv Hamasa. Očigledno je da ovo je genocid. Ovo je etničko čišćenje u sjevernom dijelu Gaze. EU odbija reći istinu o tome šta se zapravo dešava. Još nije pozvala na prekid vatre. Nije povukla podršku izraelskom režimu aparthejda - kazao je Valas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.