SJEĆANJE

Odata počast italijanskom pacifisti Locatelliju ubijenom u opkoljenom Sarajevu

Kada je pogođen snajperskim hicem, Locatelli je prelazio most Vrbanja u opkoljenom Sarajevu, simbolično demonstrirajući i upućujući apel za mir svim stranama u sukobu

Locatelli, italijanski pacifiste, ubijen u Sarajevu 3. oktobra 1993. godine. Twitter

E. T. / Anadolija

3.10.2021

Ambasada Italije u Sarajevu prisjetila se Gabrielea Morena Locatellija, italijanskog pacifiste, koji je ubijen u Sarajevu 3. oktobra 1993. godine tokom agresije na BiH, dok je skupa sa volonterima organizacije "Blaženi graditelji mira" namjeravao protestovati kako bi potaknuo prekid neprijateljstava, prenosi Anadolu Agency (AA).


Sjećanje na italijanskog aktivistu. Twitter

Kada je pogođen snajperskim hicem, Locatelli, koji je već učestvovao u dva marša mira u decembru 1992. i augustu 1993. godine u organizaciji asocijacije čiji je bio član, prelazio je most Vrbanja u opkoljenom Sarajevu, simbolično demonstrirajući i upućujući apel za mir svim stranama u sukobu.

Namjera Locatellija i drugih volontera također je bila polaganje vijenca na mjesto na kojem su pale prve dvije civilne žrtve rata, Suada Diliberović i Olga Sučić, ubijene u aprilu 1992. godine, na istom mostu, tokom demonstracija za mir.

Ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzzo tokom odavanja počasti danas u Sarajevu naglasio je da je Locatelli, kao prva italijanska civilna žrtva sukoba u Bosni i Hercegovini, jasan primjer bezuslovne predanosti u službi bližnjega i protiv slijepe mržnje koja je okrvavila bivšu SFR Jugoslaviju.


Njegova žrtva, nastavio je, mora biti izvor inspiracije za sve one koji rade na promociji puteva pomirenja u Bosni i Hercegovini. Twitter

Njegova žrtva, nastavio je, mora biti izvor inspiracije za sve one koji rade na promociji puteva pomirenja u Bosni i Hercegovini, koji su neophodni i u cilju perspektive ulaska u Evropsku uniju i kako bi se BiH razvila u moderno multikulturalno i plurietničko društvo.

Tokom ceremonije, održane u prisustvu građana i predstavnika italijanske zajednice u Sarajevu, među kojima i nekoliko italijanskih oficira EUFOR-a, Di Ruzza je položio vijenac ispred Locatellijeve spomen-ploče na mostu Vrbanja, ponavljajući važnost očuvanja sjećanja na njegovu posvećenost i predanost izgradnji boljeg društva.

Gabriele Moreno Locatelli u trenutku pogibije 3. oktobra 1993. imao je 34 godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.