SARAJEVO

Enes Osmančević u četvrtak promovira knjigu "Integritet novinarstva i transparentnost medija u Bosni i Hercegovini"

Slobodno novinarstvo i slobodni mediji preduvjet demokratije, naglasio je Osmančević

Osmančević: Knjiga tretira pitanje vjerodostojnosti medija. Avaz

Piše: A. Č.

5.10.2021

Enes Osmančević, doktor žurnalističkih nauka, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu u četvrtak će na filozofskom fakultetu u Sarajevu promovirati knjigu "Integritet novinarstva i transparentnost medija u Bosni i Hercegovini", a koju je napisao zajedno sa Adisom Šušnjarom.

Izdavač knjige je Transparency International BiH.

U izjavi za portal "Avaza" Osmančević je rekao da knjiga tretira aktuelno stanje novinarstva u BiH, prije svega propadanje novinarstva pod pritiskom političara, političkih partija s jedne strane, a sa druge strane njihovih botova na društvenim mrežama. 

- Knjiga tretira pitanje vjerodostojnosti medija, odnosno pitanje transparentnosti medijskog vlasništvo u BiH obzirom da je vlasništvo u medijima uglavnom prikriveno i netransparentno, naročito na web portalima. U BiH ima 270 web portala koji apsolutno nemaju impresum, odnosno nikave informacije o vlasničkoj i uredničkoj strukturi. Knjiga ima za cilj da potakne razgovor i akciju u vezi sa stanjem novinarske profesije u BiH, odnosno da naglasi važnost medija i novinarstvo obzirom da su slobodno novinarstvo i slobodni mediji preduvjet demokratije. Bez slobodnih medija i slobode novinara nema pomaka - rekao je Osmančević.

Najava promocije knjige. Avaz

Enes Osmančević je doktor žurnalističkih nauka, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Član je Odbora za politologiju Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Koristio je tri vrste programa međunarodne akademske razmjene: Program studijskog usavršavanja Relations Between Government and the Media (Odnosi između vlade i medija) 1999. godine u SAD. Završio je specijalističku edukaciju Federalism, Democracy and Human Rights (Federalizam, demokracija i ljudska prava) 2000.godine, na Univerzitetu ULB u Briselu, Belgija. U akademskoj 2003-2004. godini koristio je stipendiju Vlade SAD u okviru Junior Faculty Development Program i boravio na University of Tennessee u Knoxville-u, u SAD.

Bio je predsjednik Asocijacije US Alumni u BiH i član je Žalbene komisije Vijeća za štampu BiH.

Objavio je četiri knjige i 20 naučnih i stručnih radova o informatizaciji, novim medijima i javnom mnijenju u domaćim i međunarodnim časopisima. Sudjelovao je u brojnim istraživačkim projekatima, kao i u radu mnogih domaćih i međunarodnih simpozija i konferencija o medijima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.