BLOKADE INSTITUCIJA

Bećirović pozvao Izetbegovića da sazove sjednicu Doma naroda Parlamenta BiH

Blokada državnih organa Bosne i Hercegovine nije nikakva novina već ponovno kopiranje antiustavnog scenarija iz 1992., rekao je Bećirović

Denis Bećirović. Avaz

Fu. M.

5.10.2021

Denis Bećirović, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH uputio je predsjedavajućeg ovog doma Bakira Izetbegovića da sazove sjednicu naglašavajući da Dejton nije propisao blokadu državnih institucija.

- Poslovnik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH jasno propisuje da se sjednice moraju održavati najmanje jednom mjesečno. Također, ni u Poslovniku ne postoje odredbe koje omogućavaju bilo kakav oblik blokade najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine. Dakle, ne postoji nijedan pravni osnov da bilo koja politička stranka ili pojedinac antidejtonski, antiustavno i antiposlovnički blokira rad Doma naroda i Parlamentarne skupštine BiH u cjelini. To su neoborive pravne činjenice. Sve drugo je teren opasnog pravnog nasilja s nesagledivim posljedicama - naveo je Bećirović.

Blokada državnih organa Bosne i Hercegovine nije nikakva novina već ponovno kopiranje antiustavnog scenarija koji su 1992. godine, prema razrađenim planovima i instrukcijama iz Beograda, primijenili pravosnažno sudski osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i drugi - naveo je.

Kršenje Dejtona

- Javno vas pozivam da u najkraćem roku počnete sazivati, u skladu s Ustavom BiH i Poslovnikom, sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Pri tome želim naglasiti da nije na vama da procjenjujete da li će neki delegati poštovati svoje preskupo plaćene ustavne i poslovničke dužnosti.

Vaša je obaveza da sazivate sjednice u skladu s važećim pravnim aktima. Također, želim vas informirati da ću, između ostalog, na prvoj narednoj sjednici Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH tražiti da Klub pozove istaknute bosanskohercegovačke naučne radnike (pravnike, sociologe, ekonomiste, politologe, historičare...) da zajedno sa članovima Kluba i drugim delegatima koji to žele pripreme cjelovitu Analizu kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, koja treba biti dostavljena Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji, državama svjedocima Dejtonskog mirovnog sporazuma i brojnim drugim državama u Evropi i svijetu.

Domaću i međunarodnu javnost treba upoznati o tome ko poštuje međunarodno i domaće pravo, a ko se odlučio da krene u opasnom smjeru unilateralnog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma sa svim posljedicama takvog avanturističkog djelovanja. Oni koji misle da mogu svojim antidejtonskim i antiustavnim nedolaskom na sjednice državnih organa vlasti razbiti Bosnu i Hercegovinu u tragičnoj su zabludi - dodao je.

Ne poštuju Ustav

- Nijedna iluzija u Bosni i Hercegovini nije veća i opasnija od ove. U krajnjoj nuždi, državni organi vlasti Bosne i Hercegovine mogu i moraju vršiti svoje ustavne i zakonske obaveze i bez onih koji se dobrovoljno odluče da unilateralno napuste međunarodni sporazum – Dejtonski mirovni sporazum, kao i da ne poštuju Ustav i zakone punopravne članice Ujedinjenih nacija – države Bosne i Hercegovine.

Antidejtonski i antiustavni elementi koji odluče da ruše međunarodno i domaće pravo moraju znati da preuzimaju i kompletnu odgovornost za rušenje temeljnih načela ustavnosti i zakonitosti, kao i da raspakivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma vode u samo jedan mogući epilog – ukidanje entiteta unutar države Bosne i Hercegovine - naveo je Bećirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.