ANALIZA

Šmit razbio laži Bakirovih i Komšićevih medija

Zašto smo zbog gluposti SDA i DF-a dovedeni u opasnost da ostanemo „crna rupa“ Evrope i Balkana

D. Hadžović

Kristijan Šmit

Foto: Arhiv


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) podržao je jučer, na otvorenju 21. Beogradskog ekonomskog foruma, inicijativu "Otvoreni Balkan".

On je poručio da nije bitno da li je to, kako je čuo da pojedini u regionu kažu, "inicijativa koju su napravili Srbi, odnosno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić", već koje ekonomske koristi može donijeti.

Njemačka podrška

- Čuo sam neke ljude kako govore da je inicijativa “Otvoreni Balkan” nešto što su Srbi napravili. Nije pitanje ovdje ko je šta učinio, već šta se može iskoristiti kao ekonomska prednost - poručio je Šmit.

Visoki predstavnik u BiH je, govoreći o inicijativi “Otvoreni Balkan”, istakao da je vrlo važno spajanje ekonomije i političara, kao i da politika mora poticati ekonomski razvoj.

Podsjetimo, prije tri sedmice tokom sastanka u Tirani s liderima zapadnog Balkana Merkel je poručila da se “Otvoreni Balkan” zasniva na modelu EU - što se više država odluči da sarađuje, to će biti bolje za region.

Inicijativu „Otvoreni Balkan“ prije dva mjeseca javno je podržala i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

- Uspostavljanje snažnijih ekonomskih i političkih veza u regionu je dodatni poticaj postojećim nastojanjima da se završe reforme koje su neophodne za članstvo u EU - rečeno je tada iz Ambasade SAD.

Dakle, sada smo, nakon Merkel i Ambasade SAD, i iz usta visokog predstavnika čuli definitivnu i nedvojbenu potvrdu da i vodeća evropska sila podržava „Otvoreni Balkan“.

  • Laži režimskih medija

    Laži režimskih medija

    Foto: Arhiv


Režimske laži

No, kako onda objasniti da su kabineti članova Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića, osim suprotstavljanja da se BiH pridruži ovoj inicijativi, putem svojih stranačkih medija mjesecima vodili kampanju u kojoj su nas nastojali uvjeriti da Njemačka i SAD ne podržavaju „Otvoreni Balkan“, pritom optužujući „Dnevni avaz“ da, ni manje ni više, iskrivljuje riječi svjetskih lidera i, štaviše, želi BiH i Bošnjake da ugura u Vučićev projekt „srpskog sveta“.

Dobili šamar

Zanoćio kao "Informer", osvanuo kao "Avaz": Kako su se Radončićevi i Vučićevi mediji našli na istoj strani "srpskog sveta"?; „Merkel rezolutno odgovorila na dilemu između Berlinskog procesa i ’Otvorenog Balkana’ i razočarala ’Dnevni avaz’ - vrištali su naslovi Bakirove i Komšićeve „Slobodne Bosne“ proteklih sedmica.

Ipak, sada se postavlja pitanje kako će nakon ovog Šmitovog šamara reagirati Bakirovi i Željkovi stranački mediji. Da li će nastaviti da lažu da „Avaz“ laže i vrijeđati inteligenciju građana i svojih čitalaca tvrdnjama da zapadni zvaničnici ne govore ono što govore? Ili će možda sada i visokog predstavnika početi optuživati da želi BiH da uvede u „srpski svet“?

Naručeni tekstovi iz kabineta

No, i mnogo važnije pitanje od njihovih laži, spinova i piskaranja u naručenim ili iz kabineta poslanim tekstovima u stranačka glasila je - zašto smo zbog gluposti i ostrašćenosti dva člana Predsjedništva došli u poziciju da proces formiranja „Otvorenog Balkana“ započne bez Bosne i Hercegovine, a naši građani budu dovedeni u opasnost da ostanu “crna rupa” Balkana i Evrope, odvojena od šansi i perspektiva koje donosi zajedničko tržište?

Više o temi Christian Schmidt

NA VRH

Podijeli članak na