BROJNE TEME

Da li će se kantonalni ministri odazvati na poziv Čampare?

Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona jučer nam nije mogao sa sigurnošću kazati hoće li prisustvovati sastanku

Aljoša Čampara. Arhiv

Piše: D. Hadžović - M. Smajkić

5.10.2021

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara pozvao je sve kantonalne ministre unutrašnjih poslova da krajem oktobra dođu na sastanak svih ministara unutrašnjih poslova sa područja Federacije BiH.

-  S uvjerenjem da je svim ministrima unutrašnjih poslova u entitetu Federacija BiH jedan od ključnih prioriteta podizanje stepena sigurnosti u Federaciji BiH, stvaranje okvira za jačanje nezavisnosti uprava policije od političkih ili bilo kakvih drugih utjecaja, davanje podrške borbi protiv kriminala i korupcije te donošenje propisa koji će voditi uspostavljanju efikasnijeg i efektivnijeg sigurnosnog sistema u FBiH, predlažem Vam da započnemo s održavanjem redovnih sastanaka ministara unutrašnjih poslova u FBiH - naveo je Čampara u dopisu.

Na upit „Avaza“ ministar Čampara je odgovorio da su za sada precizirani neki rokovi, ali da ne može još dati detaljnije informacije vezano za odziv kantonalnih ministara.

Bevanda: Svima nam je u interesu podizanje stupnja sigurnosti. Arhiv

Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, nije nam mogao sa sigurnošću kazati hoće li prisustvovati sastanku svih kantonalnih ministara unutrašnjih poslova za koji je poziv uputio Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova, a koji bi trebao biti održan krajem ovog mjeseca. 

Uz napomenu da do održavanja sastanka ima vremena te da je prerano govoriti o tome hoće li se odazvati pozivu, Bevanda je kazao:

- Ministar Čampara je naprasno prekinuo praksu održavanja sastanaka u formaciji 11 plus 11, odnosno, 10 ministara i 10 ravnatelja policije sa županijske razine sa federalnim ministrom i ravnateljom. Posljednji takav sastanak je bio u Lukavcu, prije nekoliko godina. Zbog čega je prekinuo tu praksu, uistinu, mi nije poznato. S druge strane, naravno da nam je svima u interesu podizanje stupnja sigurnosti - rekao nam je Bevanda.

Iako smo odgovor na pitanje o tome hoće li se odazvati sastanku pokušali dobiti od ministara unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona, Davida Grbavca i Marija Lovrića, oni nisu odgovarali na naše pozive i poruke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.