SAVJETNICA MILORADA DODIKA

Trišić-Babić razočarana rezultatima Samita EU-Zapadni Balkan: Trend nesklonosti ka proširenju nagoviješten je i ranije

Ona je rekla da treba biti korektan, pa napomenuti da je Evropska komisija, ipak, ostala konstruktivan faktor u pitanju proširenja

Ana Trišić Babić. Agencije

Avaz.ba

6.10.2021

Savjetnica člana Predsjedništva BiH za vanjsku politiku Ana Trišić-Babić izjavila je Srni da je, najblaže rečeno, razočarana rezultatima Samita EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja kojim je opredjeljenje prema proširenju potvrđeno, ali bez konkretnog preuzimanja obaveze.

- Međutim, to je nešto što se moglo i očekivati. Već duži period EU daje sasvim ambivalentne signale i skoro da je prestala da bude pouzdan partner. Trend nesklonosti ka proširenju nagoviješten je i ranije, ali definitivno je potvrđen na samitima u Sofiji i Zagrebu, a evo i danas - istakla je Trišić-Babić upitana da prokomentariše Samit EU-Zapadni Balkan.

Ona je rekla da treba biti korektan, pa napomenuti da je Evropska komisija, ipak, ostala konstruktivan faktor u pitanju proširenja, ali držanje značajnog broja članica ne ostavlja prostor za optimizam.

- Tako smo danas već zaboravili očekivanja da bi nakon Hrvatske 2013. godine barem neke države Zapadnog Balkana mogle biti primljene do 2020. Potom je predsjednik Evropske komisije najavio da u njegovom mandatu do 2019. neće biti novog proširenja, ali ni u sljedećem do 2024., ali da bi Srbija i Crna Gora ipak mogle biti primljene u onom narednom i to upravo 2025. - istakla je savjetnica člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Ona je istakla da danas svi znaju da toga neće biti ni 2025. ni do kraja tog narednog mandata /do 2029./, a vjerovatno ni do kraja onog koji slijedi.

- Odbijanje nekih članica da 2030. godinu prihvate kao obavezu sasvim je jasno. Čini se da je to danas svima jasno - kako unutar EU, tako i na zapadnom Balkanu. Jednostavnim jezikom rečeno - imali smo čokoladu proširenje i perspektivu koju su nam uzeli i sad nam daju komadiće od te čokolade - konstatovala je Trišić-Babić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.