ANA TRIŠIĆ BABIĆ

Dodikova savjetnica: Svima je jasno da Ministarstvo vanjskih poslova ne ocrtava BiH onakvom kakva jeste

Na bilo koji njihov postupak diplomate nas pitaju da li smo upoznati, saglasni i slično, kazala je

Ana Trišić Babić oštro prema Biseri Turković. SCREENSHOT / ARMIN DURGUT / PIXSELL

S. S. / Srna

19.9.2022

Na sastanku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina u utorak, 20. septembra, ne očekuju se nikakvi razgovori o narušavanju mira unutar BiH, ali se očekuju priče o ozbiljnim ekonomskim pitanjima, izjavila je savjetnica člana Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić.

- Očekuju se priče o ozbiljnim ekonomskim pitanjima o kojima danas svi ozbiljni političari i pričaju, kako dočekati ovu zimu, proljeće i sljedeću zimu - izjavila je Babić.

Ona je navela da predstojeći sastanak Dodika i Putina u Moskvi predstavlja nastavak razgovora započetog na Ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu krajem juna.

"Političari sa iskustvom u liku Dodika i Cvijanović"

- Jedna od tema sastanka bit će energetska situacija i način kako da RS prođe što bolje u ovome svemu šta se dešava. Vjerovatno će biti i razgovora i o tome dokle se došlo sa tad započetom pričom o projektu gasovoda iz Srbije prema RS-u - istakla je Babić.

Prema njenim riječima, na svim tim sastancima, a i Ruska Federacija u svojim saopćenjima uvijek ističe da podržava dejtonsku BiH u svojim granicama poštujući tri konstitutivna naroda i dva entiteta kako to i i piše u Ustavu BiH.

Komentarišući navode u medijima da su SAD izdvojile 19,5 miliona KM za kampanju kandidatkinje PDP-a za predsjednicu RS-a Jelene Trivić protiv kandidata SNSD-a Milorada Dodika, Babić je rekla da to nije nikakvo iznenađenje, jer se odavno zapadne zemlje uključuju kao strana u izborima na način da finansiraju svoje miljenike i za koga su sigurni da će provoditi isključivo njihovu politiku koja je njima potrebna u tom trenutku.

Babić, koja je član Glavnog odbora SNSD-a, smatra da nakon izbora RS-a moraju da vode političari sa iskustvom u liku Milorada Dodika i Željke Cvijanović.

"Nije uručila notu"

- Nama su sada potrebni političari koji imaju kontakte sa svim stranama – Vašingtonom, Briselom, Moskvom, Budimpeštom i Beogradom. Svim narodima sada treba sigurnost i vrijeme nije ni za kakve eksperimente samo isključivo da imamo kontakte sa svima - poručila je Babić.

Ona je rekla da Dodika poštuju i oni koji su ga sankcionisali, ističući da bez njega i da se ne pita danas nijedna odluka u BiH ne može proći.

Komentarišući protestnu notu koju je ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Bisera Turković uputila Ambasadi Hrvatske, Babić je rekla da je ovo još jedan od "bisera" Turković koji se uopšte tiču poznavanja međunarodnih odnosa i diplomatije.

- Turković nije uručila tu notu, na kraju je hrvatski ambasador odbio da primi takvu notu. Bilo koji vid protestne note treba da ima neku saglasnost ili neku instrukciju iz Predsjedništva BiH. U međunarodnim odnosima kada pričate sa diplomatama, svima je njima jasno da Ministarstvo vanjskih poslova ne ocrtava BiH onakvom kakva jeste, sa dva entiteta. Na bilo koji njihov postupak nas pitaju da li smo upoznati, saglasni i slično  - zaključila je Babić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.