ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik ispričao šta njegova porodica posjeduje i čime se bave: Previše je laži, nemam nijednu firmu

Da su zaposleni u državnoj upravi ne bih opstao od priča o nepotizmu, od prigovora te vrste. Ako nešto rade, onda je i to problem, kazao je Dodik o svojoj djeci

Milorad Dodik. Agencije

N. Aj. / Srna

12.10.2021

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je previše laži i podvala koje se iznose proteklih dana o njegovoj porodici, te naglasio da pod punom odgovornošću tvrdi da na svoje ime nema registriranu nijednu firmu, a da su poslovi kojim se bave njegova djeca zakoniti i da uredno plaćaju poreze i doprinose.

- Milorad Dodik nema nijednu firmu, niti to ima moja supruga - rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci i dodao da se stalno pokušava nešto indukovati u javnosti što nema veze sa istinom.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, naveo je da su njegova kćerka i sin, odrasli ljudi koji su završili fakultete i formirali svoje porodice, da oni rade, bore se i da je to njihovo pravo.

Ponosan sam

- Oni imaju pravo na to. Da su zaposleni u državnoj upravi ne bih opstao od priča o nepotizmu, od prigovora te vrste. Ako nešto rade, onda je i to problem - kaže Dodik.

Dodik je istakao da je njemu kao čovjeku na visokoj funkciji važno da ti njihovi poslovi budu zakoniti i da se prema državi plaćaju porezi i doprinosi, te naglasio da nema nijednog zapisnika koji može da kaže da je to ugroženo ili da se to ne radi.

- Ja sam ponosan na to - dodao je Dodik.

Naveo je da sam ima samo neki udio u Košarkaškom klubu Igokea, pošto je u tom klubu igrao košarku.

- Nas 50 je formiralo KK Igokea. Taj klub uvijek traži više angažovanja nego što možete imati neke koristi od njega, osim velike pobjede koju ostvarimo ponekad, pa i ove posljednje protiv Zvezde, a imamo namjeru pobijediti i Partizan tako da se ovi partizanovci ne vesele uzalud - kazao je Dodik.

Proizvodnja rakije

Ponovio je da su njegova djeca ozbiljni, porodični i radno sposobni ljudi, te da sve priče koje im se žele napakovati nisu tačne.

Dodik je rekao da njegova kćerka i sin imaju zajedničku firmu koja se zove "Global Liberty", koja je u prošloj godini imala prihod od 170.000 KM, te ostvarila dobit od 93.000 KM.

- U Laktašima postoji "Agrovoće", to je poznata firma sa odjeljenjem koje se bavi destiliranjem pića i ta firma pravi djedovu rakiju i neke druge rakije i pića. Ovo je možda prilika da mi neko prigovori da nešto propagiram, što nije tačno, samo želim da kažem čime se bavimo - naveo je on.

Prema njegovim riječima, ta firma ukupno je u prošloj godini imala 572.000 KM promet i ostvarila 58.000 KM dobiti.

- Znači ukupno, proizvodnja voća, tamo postoji voćnjak od sto hektara koji je manjim dijelom u vlasništvu određenih ljudi, jedan dio iz moje porodice, ali najveći dio je koncesije koje su uređene i za koje se plaća koncesiona naknada redovno - precizirao je Dodik.

Nema otpuštanja radnika

Dodik je naglasio da je provjerio i da se sve obaveze plaćaju uredno, nema nikakvih zaostataka, plate i doprinosi se isplaćuju u cijelosti, što se može provjeriti, te da nema špekulacija.

On je naveo da su dva restorana koja drže njegova kćerka i sin - "Agape", jedan u "Boski", a jedan u "Delti", u zakupljenom prostoru, u ovoj godini i prošloj manifestovali gubitak.

- U ovoj godini imaju gubitak od 55.000 KM, vjerovatno zbog pandemije i mnogo čega drugog - dodao je on.

Prema Dodikovim riječima, od 55 radnika tu nije otpušten nijedan i svi dobijaju plate iz ovih nekih drugih poslova kao što je "Agrodestil" ili "Agrovoće", gdje se ostvaruje dobit.

- Moj sin ima 50 posto učešća u "Agrofrut eko", firma koja se nalazi u Podgradcima, koja ima voćnjak jabuka i opšte je poznato da se moja porodica bavi poljoprivredom, što je teško. Pitajte voćare, da vidite kako to izgleda - rekao je Dodik.

Sušna godina

Naveo je da je prošla godina bila uspješna, da je ostvaren prihod od 1,6 milion KM, a dobiti od 490.000 KM.

- Ova godina je bila sušna, naprimjer voćnjak gdje su šljive nije moglo da se ubere ni 100 kilograma šljive jer nije bilo nijedne - ističe on.

Dodik je naveo i da njegova majka drži prodavnicu robe široke potrošnje u selu Mrčevci, gdje ona živi i da je to nasljeđe njegovog pokojnog oca.

- Ta prodavnica napravi godišnje oko 100.000 KM prometa. Više se drži kao sjećanje na mog oca koji je to dugo godina držao, nego što to daje neku dobit - dodao je Dodik.

Poručio je da on nije odgovoran za porodicu ni svoje sestre, ni bilo koga drugog, niti za razne podvale.

- Neka svako radi ono što misli, jedino su relevantne registracije, jedino je relevantan sud, koji može da govori istinu o svemu tome, a ja sa punom odgovornošću govorim upravo ovo - rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.