TEMELJNA PREGOVARANJA

EU će predložiti Britaniji rješenja u Brexit sporu oko Sjeverne irske

To zahtijeva kontrolu između Britanije i Sjeverne Irske, budući da London više ne želi biti vezan standardima EU

N. Aj. / Fena

Mnogi sumnjaju da će predložene mjere zadovoljiti London

Foto: Ilustracija


Evropska komisija trebala bi danas predstaviti svoja rješenja u sporu s Londonom oko Sjeverne Irske.

Očekuje se da će potpredsjednik Evropske komisije i izaslanik za Brexit Maroš Šefčovič predstaviti detaljan plan mjera za minimiziranje teškoća u trgovanju unutar Velike Britanije predstavljenih takozvanim Protokolom o Sjevernoj Irskoj.

To bi moglo uključivati izuzetke za pojedine proizvode, poput određene hrane i lijekova, prema nekim izvještajima. Očekuje se da će temeljna ponovna pregovaranja o protokolu ostati za drugi put.

Mnogi sumnjaju da će predložene mjere biti takve da zadovolje London, piše dpa.

U utorak je britanski ministar za Brexit Dejvid Frost (David) pozvao na potpunu reformu protokola. Između ostalog, insistirao je na tome da se uloga Evropskog suda pravde (ESP) u nadziranju protokola mora okončati.

Frost je također ponovio prijetnju obustavom dijelova protokola putem mehanizma za hitne slučajeve.

Protokol o Sjevernoj Irskoj postigao je napredak u dugotrajnom sporu između Brisela i Londona o teritoriji Velike Britanije koji je doživio oštar građanski rat.

Prema sporazumu, Sjeverna Irska nastavlja slijediti pravila o jedinstvenom tržištu EU i carinskoj uniji, sprečavajući tako čvrstu granicu između Sjeverne Irske i članice EU Republike Irske - i ponovni sukob oko ujedinjenja otoka.

Međutim, to zahtijeva kontrolu između Britanije i Sjeverne Irske, budući da London više ne želi biti vezan standardima EU.

Roba koja dolazi iz Engleske, Škotske ili Velsa u Sjevernu Irsku sada se mora prijaviti i djelimično proći kontrolu. Ali ovo je trn u oku vladi u Londonu, kao i sjevernoirskim probritanskim unionistima, navodi dpa.

NA VRH

Podijeli članak na