AVAZ NA LICU MJESTA

Afera "Diploma": U Tužilaštvu BiH ispitana Amina Pekić, sestra Osmicinog obavještajca

Pekić s krivotvorenom diplomom obavlja poslove u diplomatskoj misiji BiH u Briselu pri NATO-u, kao uposlenica MVP BiH

Miralem Aščić

Amina Pekić ispitana u Tužilaštvu BiH

Foto: M. Aščić


Tužilaštvo BiH u aferi „Diploma“, u kojoj su ranije hapšeni Denis Prcić, vlasnik Američkog univerziteta u BiH i Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije OSA- a proširilo je istragu na više osoba jer postoji visok stepen osnovane sumnje da su krivotvorene i druge diplome Američkog univerziteta u BiH, a kojima se koriste zaposleni u institucijama BiH.

Nema dokaza o diplomiranju

Prema informacijama „Avaza“, jedna od krivotvorenih diploma identificirana je kao diploma Američke škole za državnu upravu, koja je u posjedu Amine Pekić, inače sestre bliskog Mehmedagićevog saradnika Muhameda Pekića.

Ona je danas u Tužilaštvu BiH, dala iskaz, u svojstvu osumnjičene osobe, što potvrđuju i fotografije s lica mjesta. Pekić je iskaz dala u prisustvu advokatice Jesenke Rešidović. U zgradi Tužilaštva BiH su se zadržale oko sat vremena.

Tužilaštvo je došlo do podataka da u personalnom dosjeu Pekić nema dokaza o diplomiranju, ali su Bisera Turković i Ministarstvo vanjskih poslova, na čijem je čelu odbijali Tužilaštvu proslijediti tražene podatke. Međutim, pripadnici MUP-a KS su prošle sedmice po naredbi Suda BiH izuzeli personalni dosije Pekić i proslijedili ga Tužilaštvu.

 • Tužioci vjeruju da je Pekić s krivotvorenom diplomom obavljala poslove u diplomatskoj misiji BiH u Briselu pri NATO-u

  Tužioci vjeruju da je Pekić s krivotvorenom diplomom obavljala poslove u diplomatskoj misiji BiH u Briselu pri NATO-u

  Foto: M. Aščić


Tužioci vjeruju da Pekić s krivotvorenom diplomom obavlja poslove u diplomatskoj misiji BiH u Briselu pri NATO-u, kao uposlenica MVP BiH.

Tužilaštvo smatra da korištenje krivotvorene diplome na tako značajnom mjestu predstavlja „tešku sramotu za BiH i ogromnu štetu za ugled BiH u svijetu“, o čemu je već pisalo MVP BiH.

 • Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Bisera Turković mjesecima odbijali dostaviti personalni dosje Pekić u vidu informacije i fotokopij

  Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Bisera Turković mjesecima odbijali dostaviti personalni dosje Pekić u vidu informacije i fotokopij

  Foto: M. Aščić


Oglušili se na akt Tužilaštva

Međutim, indikativno je to da su Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Bisera Turković mjesecima odbijali dostaviti personalni dosje Pekić u vidu informacije i fotokopije i na taj način svjesno opstruirali istragu.

Na akt Tužilaštva oglušili su se još 25. juna ove godine i nisu željeli dostaviti tražene podatke, zbog čega je tražena sudska naredba.

 • S lica mjesta

  S lica mjesta

  Foto: M. Aščić


NA VRH

Podijeli članak na