FINANSIJSKA ISTRAGA

Kako je Osmicin agent zaradio 100.000 maraka?!

Muhamed Pekić nije godinu dana dizao platu s računa, a postao je vlasnik stana u centru Sarajeva vrijednog 300.000 maraka

Piše: Miralem Aščić

14.1.2021

Osman Mehmedagić Osmica i Muhamed Pekić. Avaz

Finansijska istraga Tužilaštva BiH pokrenuta u okviru predmeta protiv optuženih Osmana Mehmedagića Osmice, direktora OSA-e i rukovodioca Cyber odjela u agenciji Muhameda Pekića, koji se terete za zloupotrebu službenog položaja, otkrila je do sada šokantne podatke o tome kako su čelni ljudi agencije kupovali nekretnine i s koliko su novca raspolagali.




Saslušani Čedić i Sarajlić, nema traga novcu

Nakon što smo nedavno i objavili, zbog čega su iskaze u Tužilaštvu BiH jučer i prekjučer dali Šaćir Čedić, vlasnik lanaca kafića "Vatra" u Sarajevu i Asim Sarajlić, delegat SDA u Domu naroda Parlamenta BiH, da nema traga novcu kojim je Mehmedagić kupio kuću od Čedića za 116.000 KM, te kakvo je porijeklo 20.000 KM (ugovor za vozilo glasio na 62.000, a s računa plaćene svega 42.000) koje je Sarajliću isplaćeno za prodaju vozilo Audi Q5 Mehmedagićevoj supruzi Ameli Šehović, na vidjelo izlaze novi detalji.


Tako je utvrđeno da optuženi Pekić, koji je po optužnici Tužilaštva BiH od čelnika "BH Pošte" tražio informacije ko je poslalo anonimnu prijavu protiv Mehmedagića, nije godinu dizao platu s računa, a postao je vlasnik stana u centru Sarajeva vrijednog 300.000 KM. Ovu nekretninu, Pekić je kupio od bivšeg selektora nogometne reprezentacije Mehmeda Baždarevića.


Osim toga, saznajemo da je istragom utvrđeno da je Pekić na računu skupio 100.000 KM, koje je zatim podigao u gotovini. Jedina transakcija koju je obavljao preko računa bilo je online klađenje. No, i pored ovakvih podataka iz istrage, Sud BiH odlučio je da se Pekiću dodijeli advokat po službenoj dužnosti, tačnije da mu država narodnim novcem plaća advokata.


Faksimil odluke o imenovanju Amine Pekić objavljen u Službenom listu BiH. Avaz

Takvu odluku donio je sudija Branko Perić.


S druge strane, na vidjelo izlaze i detalji vezani za anonimu prijavu, zbog čega je Osmica angažirao sve resurse da se utvrdi ko ju je poslao, navodeći takvu radnju državnom tajnom. Tačnije, sve što su uposlenici OSA-e prijavili Tužilaštvu, pokazalo se tačnim. Od toga da je u OSA-u zaposlen sin Bisere Turković, Ali Turković, koji je zatim prebačen u Ambasadu BiH u Kataru, do toga da je Pekiću zaposlena sestra u Ministarstvu vanjskih poslova BiH (MVP).


Dokumentacija otkriva da je Pekićeva sestra Amina Pekić u januaru 2019.godine postavljena za državnog službenika u ovoj državnoj instituciji. Ona je imenovana za sekretara u Odsjeku za OEBS, Vijeće Evrope i regionalne inicijative Sektora za multilateralne odnose - Ministarstvo vanjskih poslova BiH, počev od 1.februara 2019. godine. Ova odluka objavljena je i u Službenom listu BiH.


Međutim, kako se zatim otkrilo, sporna je njena visokoškolska sprema i diploma koju je priložila.

Sutra nastavak procesa, kome se žuri u Sudu BiH

U Sudu BiH sutra je zakazan nastavak procesa Mehmedagiću i Pekiću. 


Pojedincima se u Sudu očigledno žuri da se ovaj proces što prije okonča jer je u jednoj sedmici dva puta zakazano ročište. Sutra svjedoče uposlenici OSA-e, Damir Bevanda i Sakib Vuković, te Amina Ohranović. 


Tužilac Čavka predložio je i saslušanje Aljoše Čampare, federalnog ministra policije, ali o tome će biti naknadno odlučeno. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.