PROCESI

Tužilaštvo pita Cikotića: Da li je nastupila sigurnosna smetnja za optuženog Mehmedagića

Tužilaštvo ustvari traži od Cikotića i Miletića da li su postupili kao u ranijem slučaju koji se odnosi na bivšeg direktora SIPA Zupca

Cikotić: Šta će odgovoriti. Arhiv

Piše: M. Aš.

13.11.2020

Tužilaštvo BiH uputilo je danas akt ( T20 KTK 009328 20 ) Ministarstvu sigurnosti BiH u kojem od ministra Selme Cikotića i njegovog pomoćnika Mate Miletića traži informaciju da li je u odnosu na  optužene direktora OSA -e Osmana Mehmedagića i njegovog uposlenila Muhameda Pekića pokrenuta procedura dodatne provjere u slučaju sumnje u  sigurnosnu smetnju.

Tužilaštvo ustvari traži od Cikotića i Miletića odgovore da li su postupili kao u ranijem slučaju koji se odnosi na bivšeg direktora SIPA Gorana Zupca i sekretara ministarstva sigurnosti Bakira Dautbašića.

Kako se navodi, potrebno je da se Tužilaštvo odmah obavijesti da li je OSA- rukovodilac organa obavijestila Ministarstvo sigurnosti da je danoma potvrđivanja optužnice protiv Mehmedagića i Pekića nastupila sigurnosna smetnja.

- Obavještavam Vas da je pismenim aktom od 5.11 ove godine Tužilaštvo BiH Vijeću ministara BiH dostavilo potvrđenu optužnicu protiv Mehmedagića i Pekića, dok je shodno zakonskim odredbama, Ministarstvo sigurnosti dužno provoditi imperativne odredbe Zakona o zaštiti tajnih podataka, a naročito jer se radi o sigurnosnoj smetnji iz člana 59. stav 1. tačka d.- stoji u dopisu Tužilaštva.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.