AVAZ NA LICU MJESTA

Dodik otkrio plan ukidanja OS BiH: Slijedit ćemo primjer Slovenije, okupirat ćemo kasarne...

Pa znate kako je to Slovenija riješila kad je izlazila iz Jugoslavije, rekao je Dodik

Piše: D. H. / H. J. I.

14.10.2021

Pres konferencija Milorada Dodika. A. Čengić

Na pitanje novinara na današnjoj press konferenciji kako misli ostvariti svoju najavu o povlačenju odluke o OS BiH te rasformirati vojsku, Dodik je podsjetio na primjer Slovenije kada se otcjepljivala od Jugoslavije.

- Pa znate kako je to Slovenija riješila kad je izlazila iz Jugoslavije. Kada vojska nije htjela da odstupi, okupirali su kasarne i poručili im da napuste teritoriju Slovenije. Bilo je tamo i Bošnjaka.

Dodik je rekao da u ovom trenutku je 80 posto Srba spremno da napusti OS BiH te da će biti spremni da stupe u Vojsku RS.


- Pa 80 posto Srba je spremno nakon donošenja zakona o vojsci da napusti i uključi se u nove strukture. 80 posto! Onih 20 posto nisu stigli anketirati, a oni koji se vrate imat će iste plate. A iste te noći ćemo donijeti zakon o ukidanju zakona da se stavi na raspolaganje pa ćemo novim struktumrama staviti na raspolaganje kasarne i to. Nikome dlaka s glave neće faliti, ali ljudi moraju da shvate o čemu se radi. Vjerujem da će to vojnici Bošnjaci i Hrvati shvatiti. Mogu se i oni priključiti i mi ćemo ih rado prihvatiti - rekao je Dodik.

I na ovoj press konferenciji, Dodik je ušao u sukob s novinarima. Na pitanje ko je od ambasadora prisustvovao na današnjem sastanku koji je sazvao, Dodik je rekao.

- Ovo me pitaš da bi se obračunao sa mnom. Evo ti spisak ko je bio, pa ti prekucavaj. Dakle, dovoljno je bilo ambasadora. Ja računam da su ovdje bili baš oni koji nam trebaju, a oni koji nisu bili su pokazali svoje pravo lice – izjavio je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.